Деминутив - категорија

табле повеќе

мн. таблиња
Вид збор: Именка, среден род
табла
Англиски: basket

табуретка повеќе

Види и: табурет (м.)
мн. табуретки
Вид збор: Именка, женски род
тапацирано столче
Англиски: chair cushion

тавиче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
тавче
Англиски: pan Турски: tava

тавче повеќе

Види и: тава (ж.)
мн. тавчиња
Вид збор: Именка, среден род
тава
Англиски: bowl Албански: tigan, tavë
Примери:
Грав на тавче, гравче тавче.

талерче повеќе

Види и: талер (м.)
Вид збор: Именка, среден род
талер

таљувче повеќе

Види и: талерче (ср.)
мн. таљувчиња
Вид збор: Именка, среден род
талерче

тапанче повеќе

мн. тапанчиња
Вид збор: Именка, среден род
тапан
Англиски: drum Албански: daulle

теленце повеќе

Види и: теле (ср.)
мн. теленциња
Вид збор: Именка, среден род
теле
Англиски: calf

телце повеќе

Види и: тело (ср.)
мн. телца
Вид збор: Именка, среден род
мало тело
Англиски: body Албански: trupth

телчарче повеќе

Види и: телчар (м.)
мн. телчарчина
Вид збор: Именка, среден род
телчар
Примери:
Дечина луди телчарчина.

тенџерче повеќе

Види и: тенџере (ср.)
мн. тенџерчиња
Вид збор: Именка, среден род
тенџере
Англиски: pot

тепсиче повеќе

мн. тепсичиња
Вид збор: Именка, среден род
тепсија
Англиски: dish

терзиче повеќе

мн. терзичиња
Вид збор: Именка, среден род
терзија
Англиски: tailor

тесле повеќе

Види и: тесла (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
тесла

тесличе повеќе

Види и: тесла (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
тесла

тетратче повеќе

Види и: тетратка (ж.)
мн. тетратчиња
Вид збор: Именка, среден род
тетратка

тиганче повеќе

Види и: тиган (м.)
мн. тиганчиња
Вид збор: Именка, среден род
тиган
Англиски: pan

тигарче повеќе

Види и: тигар (м.)
мн. тигарчиња
Вид збор: Именка, среден род
тигар
Англиски: tiger

тикве повеќе

Види и: тиква (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
Мала тиква.
Англиски: pumpkin Албански: kungull

толкуцка повеќе

Вид збор: Прилог
толку

топлински повеќе

Види и: топлотен (прид.)
топлинска
Вид збор: Придавка
топлотен
Примери:
Топлинска енергија.

топувче повеќе

Види и: топуска (ж.)
мн. топувчиња
Вид збор: Именка, среден род
топуска

топче повеќе

мн. топчиња
Вид збор: Именка, среден род
Мал топ.
Англиски: gun Албански: top
Примери:
Црешовото топче.
За платно, штоф, ткаенина воопшто.
Англиски: reel Албански: top pëlhure, stof

торбе повеќе

Види и: торба (ж.)
мн. торбиња
Вид збор: Именка, среден род
торба
Англиски: bag

трговче повеќе

мн. трговчиња
Вид збор: Именка, среден род
трговец
Англиски: merchant

тревица повеќе

мн. тревици
Вид збор: Именка, женски род
трева
Англиски: grass Албански: bari
Примери:
Козичке, јади од тревицата.
Лековита билка.
Англиски: herb Албански: bar shërues

тревка повеќе

мн. тревки
Вид збор: Именка, женски род
Одделно коренче или стракче.
Англиски: grass Албански: bar

тревче повеќе

Види и: трева (ж.)
мн. тревчиња
Вид збор: Именка, среден род
трева

тремче повеќе

Види и: трем (м.)
мн. тремчиња
Вид збор: Именка, среден род
трем
Англиски: entrance

третинка повеќе

мн. третинки
Вид збор: Именка, женски род
третина
Англиски: third Албански: tre të tretat

трички повеќе

Вид збор: Именка, множина
трици
Англиски: bran Албански: krunde

тркалка повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
тркала
Англиски: roll

тркалце повеќе

мн. тркалца
Вид збор: Именка, среден род
тркало
Англиски: wheel

тровче повеќе

мн. тровчиња
Вид збор: Именка, среден род
трошка
Англиски: crumb

тројче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
тројка

тропка повеќе

Види и: тропа (несв.)
тропкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тропа
Англиски: knock

трубичка повеќе

мн. трубички
Вид збор: Именка, женски род
труба
Англиски: trumpet

трупче повеќе

Види и: трупец (м.)
мн. трупчиња
Вид збор: Именка, среден род
труп
Англиски: log

трчка повеќе

Види и: трча (несв.)
трчкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
трча
Англиски: run

туѓинче повеќе

мн. туѓинчиња
Вид збор: Именка, среден род
туѓинец
Англиски: foreigner

тукче повеќе

Види и: тук (м.)
Вид збор: Именка, среден род
тук

тулумбиче повеќе

Види и: тулумба (ж.)
мн. тулумбичиња
Вид збор: Именка, среден род
кантичка
Англиски: canister

тупка повеќе

Види и: тупа (несв.)
тупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
чука, удира
Англиски: knock Албански: trokas
Тресе прашина од нешто (со тупалка, тресалка).
Англиски: knock Албански: shkund
Одејќи прави шум со нозе.
Англиски: knock Албански: trokas
За срце - чука.
Англиски: throb Албански: rreh
За тапан - чука.
Англиски: drum Албански: zukat
(по рамо) потчукнува, тапка
Англиски: pat Албански: përkëledhje
(се тупка) удира, чука
Англиски: beat Албански: godet
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш