Дијалектен збор - категорија

жад повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
жед
Англиски: thirst Албански: etje

жаден повеќе

Види и: жеден (прид.)
жадниот
Вид збор: Придавка
жеден
Англиски: thirsty

жаднее повеќе

Види и: жеднее (несв.)
жаднеат
Вид збор: Глагол, несвршен
жеднее
Англиски: thirst

жалеачка повеќе

мн. жалеачки
Вид збор: Именка, женски род
жалење
Англиски: mourning

жалевит повеќе

Види и: жаловит (прид.)
жалевитиот
Вид збор: Придавка
жаловит
Англиски: sad

жалопојка повеќе

мн. жалопојки
Вид збор: Именка, женски род
жална песна
Англиски: mourning song

ждере повеќе

ждерат
Вид збор: Глагол, несвршен
Јаде како животно.
Англиски: devour

живалец повеќе

Види и: доенче (ср.)
мн. живалци
Вид збор: Именка, машки род
доенче
Англиски: baby

живе повеќе

Вид збор: Прилог
Само во составите: на живе, при живе - додека е, додека бил жив.

живодерник повеќе

мн. живоерници
Вид збор: Именка, машки род
Черга од коноп што служи за покривање.

животари повеќе

животарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Едвај преживува, вегетира.
Англиски: vegetate

жижа повеќе

мн. жижи
Вид збор: Именка, женски род
Центар на публицитет.
Англиски: focus Српски: жижа

жирит повеќе

мн. жирити
Вид збор: Именка, машки род
Тенок стап.

жмерка повеќе

мн. жмерки
Вид збор: Именка, женски род
џимиринка
Албански: cinkaridhe

жмурка повеќе

мн. жмурки
Вид збор: Именка, женски род
криенка
Англиски: hide-and-seek

жугне повеќе

жугнат
Вид збор: Глагол, свршен
шепне
Англиски: whisper Албански: pëshpërit

жужален повеќе

Види и: жужалец (м.)
мн. жужалени
Вид збор: Именка, машки род
жужалец
Англиски: cricket
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш