Дијалектен збор - категорија

ивица повеќе

мн. ивици
Вид збор: Именка, женски род
раб
Англиски: edge Српски: ивица

иде повеќе

идат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди, се движи (ненасочено).
Англиски: come Албански: vij, lëvizë

издашен повеќе

издашни
Вид збор: Придавка
обилен, богат
Англиски: opulent Српски: издашан

издума повеќе

издумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изговори, проговори, искаже нешто.
Англиски: say Албански: flas, them
Измисли нешто.
Англиски: invent Албански: mendoj, shpik

излага повеќе

излагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
излезе, излегува
Англиски: exit Албански: dal

излушти повеќе

излуштат
Вид збор: Глагол, свршен
излупи
Англиски: peel

измеѓу повеќе

Вид збор: Предлог
помеѓу
Англиски: between

икиндија повеќе

(едн.) икиндијата
Вид збор: Именка, женски род
квечерина
Англиски: dusk Албански: muzg, prarim

илачлив повеќе

илачливиот
Вид збор: Придавка
лековит
Англиски: healing

иминии повеќе

иминиите
Вид збор: Именка, множина
кондури, чевли
Англиски: shoe

ира повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
талог, нечистотија
Англиски: leftover Албански: hirë, fundrinë

иска повеќе

искаат
Вид збор: Глагол, свршен
сака

искара повеќе

искараат
Вид збор: Глагол, свршен
испцуе
Англиски: curse Албански: shaj

искача повеќе

искачаат
Вид збор: Глагол, несвршен
излегува

исклувка повеќе

Види и: исколве (св.)
исклувкаат
Вид збор: Глагол, свршен
исколве
Англиски: pick

искочи повеќе

искочат
Вид збор: Глагол, свршен
излезе
Англиски: go out

испадне повеќе

испаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Излезе надвор.
Англиски: leave Албански: largohet

испали повеќе

Види и: пали (несв.)
испалат
Вид збор: Глагол, свршен
испука, истрела
Англиски: fire

испашта повеќе

испаштаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Обид за поправка на сторената грешка.
Англиски: penance Српски: испаштати

исплуска повеќе

исплускаат
Вид збор: Глагол, свршен
Удира со дланките, една од друга.
Англиски: applaud Албански: duartrokas

испостава повеќе

мн. испостави
Вид збор: Именка, женски род
Претставништво, филијала на компанија или институција.
Англиски: branch, subsidiary Српски: испостава

испуди повеќе

Види и: испади (св.)
испудат
Вид збор: Глагол, свршен
Избрка некого.
Англиски: chase away

испули повеќе

(се) испулат
Вид збор: Глагол, свршен
изгледа, разгледа
Англиски: look

истегли повеќе

Види и: истегли (св.)
(се) истеглат
Вид збор: Глагол, свршен
истегне
Англиски: stretch

истипца повеќе

истипцаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ќари пари на комар.

истоштен повеќе

Види и: истошти (св.)
истоштена
Вид збор: Придавка
исцрпен
Англиски: exhausted

исцелива повеќе

исцеливаат
Вид збор: Глагол, свршен
Целива некого, нешто повеќепати, целива повеќе нешта, повеќемина.
Англиски: kiss Албански: puth
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш