Дијалектен збор - категорија

тажаленка повеќе

мн. тажаленки
Вид збор: Именка, женски род
тажна песна
Англиски: lamentation
Примери:
погребални тажаленки

такса повеќе

таксаат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод. и непреод.) вети
Англиски: promise

тала повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
талка
Англиски: stray

талање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
талкање

таљувче повеќе

Види и: талерче (ср.)
мн. таљувчиња
Вид збор: Именка, среден род
талерче

таљур повеќе

Види и: талер (м.)
Вид збор: Именка, машки род
талер

тамо повеќе

Вид збор: Прилог
таму
Англиски: there

танур повеќе

Види и: тарун (м.)
Вид збор: Именка, машки род
тарун
Англиски: board

тебека повеќе

Вид збор: Заменка
тебе

тегли повеќе

теглат
Вид збор: Глагол, несвршен
тргнува, поаѓа, патува
Англиски: travel Албански: nisem

тегне повеќе

тегнат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се тегне) Се мери, ја мери својата тежина.
Англиски: weigh Албански: mas

тејко повеќе

Види и: татко (м.)
Вид збор: Именка, машки род
татко
Англиски: father

телар повеќе

Види и: телал (м.)
Вид збор: Именка, машки род
телал

теписон повеќе

теписонот
Вид збор: Именка, машки род
Тепих од синтетички материјал што потполно го покрива подот.
Англиски: wall-to-wall carpeting

тера повеќе

тераат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се тера) се тера, се гони
Англиски: chase Албански: ndjek
(за животни) се пари
Англиски: pair Албански: çiftohet

тешачка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
утеха
Англиски: consolation

тиганиса повеќе

тиганисат
Вид збор: Глагол, свршен
испржи
Англиски: fry

тизе повеќе

Види и: ти (зам.)
Вид збор: Заменка
Лична заменка за второ лице еднина.

тилници повеќе

Вид збор: Именка, множина
Плетенки (за коса).
Англиски: plaits

тло повеќе

(едн.) тлото
Вид збор: Именка, среден род
почва
Англиски: ground Српски: тло

тмурен повеќе

тмурни
Вид збор: Придавка
намуртен, кисел
Англиски: grumpy Српски: тмуран
Примери:
Тмурно лице.

товара повеќе

Види и: товари (св. и несв.)
(се) товараат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) товари

товарање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
товарење
Англиски: loading

товарен повеќе

товарни
Вид збор: Придавка
бремен
Англиски: pregnant
Примери:
Товарна жена.

тога повеќе

Вид збор: Прилог
тогаш

томрук повеќе

Види и: тумрук (м.)
мн. томруци
Вид збор: Именка, машки род
Дрвена направа што му се става на нозете на затвореник.
Турски: tomruk
Примери:
(нар. поез.) На нозете тежок томрук.

тонок повеќе

Види и: танок (прид.)
тонка
Вид збор: Придавка
танок
Англиски: thin
Примери:
Тонка јасика тонка да бидит.

топлик повеќе

мн. топлици
Вид збор: Именка, машки род
Топло место, изложено на сонце.
Англиски: sunny place Албански: vend i nxehtë

трава повеќе

Види и: трева (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
трева
Англиски: gras Албански: bar

траенката повеќе

Вид збор: Прилог
молкома
Англиски: silently

тражење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
тражи
Англиски: searching

тражи повеќе

тражат
Вид збор: Глагол, несвршен
бара
Англиски: seek, search

трапав повеќе

трапави
Вид збор: Придавка
несмасен, невешт
Англиски: clumsy Српски: трапав

трач повеќе

Вид збор: Именка, машки род
озборување
Англиски: gossip Германски: Tratsch Српски: трач Албански: thashetheme
празни муабети
Англиски: gossip Германски: Tratsch Српски: трач Албански: fjalë të kota

трбув повеќе

мн. трбуви
Вид збор: Именка, машки род
мев
Англиски: belly

трегер повеќе

мн. трегери
Вид збор: Именка, машки род
(само мн.) Ремени за држење на панталони, чорапи.
Англиски: suspender Германски: Träger

тресајка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
тресалка

треќ повеќе

Вид збор: Придавка
(бр. прид.) трет, трети
Англиски: third

триж повеќе

Вид збор: Прилог
трипати
Англиски: trice

трима повеќе

Вид збор: Број
тројца

трла повеќе

Види и: трие (несв.)
(се) трлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) трие
Англиски: rub

трмка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
улиште

трница повеќе

Види и: трњак (м.)
Вид збор: Именка, женски род
трњак
Англиски: thornbush

трова повеќе

Види и: трошка (ж.)
мн. трови
Вид збор: Именка, женски род
трошка
Англиски: crumb

троњ повеќе

Вид збор: Именка, машки род
одар, постела

трособен повеќе

Види и: трисобен (прид.)
трособна
Вид збор: Придавка
(разг.) За стан, куќа што има три соби.

трпа повеќе

трпаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става на куп.
Англиски: pile
Набива во тесен простор.
Англиски: cram

трпезница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид голема маса за јадење, трпеза.
Англиски: dining table Албански: tryezë, sofër

трунка повеќе

мн. трунки
Вид збор: Именка, женски род
Ситно парче, парченце, остаток.
Англиски: crumb Српски: трунка

трунтест повеќе

Вид збор: Придавка
тронтест
Англиски: clumsy

трупав повеќе

трупавиот
Вид збор: Придавка
приглупав, тупав, тапоглав
Англиски: stupid

тува повеќе

Вид збор: Прилог
тука
Англиски: here

тужибаба повеќе

мн. тужибаби
Вид збор: Именка, женски род
предавник
Англиски: traitor

тумрук повеќе

Види и: томрук (м.)
мн. тумруци
Вид збор: Именка, машки род
Дрвена направа што му се става на нозете на затвореник за ограничување на неговите можности за движење.
Турски: tomruk
неспособен човек

туне повеќе

Види и: тоне (несв.)
тунат
Вид збор: Глагол, несвршен
тоне
Англиски: sink

тунење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
тонење
Англиски: sinking

тури повеќе

турат
Вид збор: Глагол, свршен
(се тури) богато роди
Албански: pjell
јавне, се качи
Англиски: climb Албански: ngjit

турива повеќе

туриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
тура

туринка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
џимиринка
Англиски: greaves Албански: cinkaridhe

туртулици повеќе

Вид збор: Именка, множина
тунтурици

турунка повеќе

мн. турунки
Вид збор: Именка, женски род
портокал (дрво и плод)
Латински: Citrus aurantium Англиски: orange Албански: portokall

тутенка повеќе

Види и: божурига (ж.)
мн. тутенки
Вид збор: Именка, женски род
божурика, булка
Латински: Papaver rhoeas Англиски: corn poppy Албански: lulekuqja

туфка повеќе

мн. туфки
Вид збор: Именка, женски род
прамен коса
китка, снопче
Англиски: bouquet
гребен кај птица
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш