Дијалектен збор - категорија

фајда повеќе

Вид збор: Именка, женски род
фајде
Англиски: use Турски: fayda

фамкул повеќе

Вид збор: Именка, машки род
меур
Англиски: bubble

фане повеќе

Види и: фати (св.)
фанат
Вид збор: Глагол, свршен
фати
Англиски: catch

фанен повеќе

Вид збор: Придавка
фатен
Англиски: caught

фастан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
фустан
Англиски: skirt Турски: fistan

фети повеќе

Види и: вети (св.)
Вид збор: Глагол, свршен
вети
Англиски: promise

фетов повеќе

Вид збор: Придавка
ветов

финик повеќе

мн. финци
Вид збор: Именка, машки род
Кожурецот на свилената буба.
Англиски: cocoon

фиска повеќе

мн. фиски
Вид збор: Именка, женски род
мозолка
Англиски: pimple Турски: fiske

фистан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
фустан
Англиски: skirt Турски: fistan

фрга повеќе

Види и: фрла (несв.)
фргаат
Вид збор: Глагол, несвршен
фрла
Англиски: throw

фрик повеќе

мн. фрици
Вид збор: Именка, машки род
странец, туѓинец
Англиски: stranger Албански: i huaj

фркат повеќе

фркати
Вид збор: Придавка
Што може да лета, летечко.
Англиски: flying
Примери:
Фркато пиле - птица која може да лета.

фркне повеќе

фркнат
Вид збор: Глагол, свршен
налути се, избувне, пламне
Англиски: flare up Албански: hidhëroj, flakëroj
Примери:
И тате ќе фркне по некој пат, но брзо се смирува.

фрла повеќе

Види и: фрли (св.)
фрлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пушта од себе, распостила.
Англиски: spread
Оди брзо, со лесни, живи, отсечни чекори.
Англиски: throw Албански: hedh

фрлање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разведување (брак)
Англиски: divorce Албански: divorc, ndarje

фрлачка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Разведување, развод на брак.
Англиски: divorce Албански: divorc, ndarje
Примери:
Пак ли мислиш на фрлачка?

фрли повеќе

фрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Ја остава, напушта жената, се разведува.
Англиски: divorce Албански: ndahem, lë
(се фрли) Се остава, се разведува, раскинува брак.
Англиски: divorce Албански: ndahem, lë

фрфул повеќе

мн. фрфули
Вид збор: Именка, машки род
кикиришка
Англиски: peanut

фунд повеќе

Вид збор: Именка, машки род
крај
Англиски: end
Примери:
На фундот од селото.

фурење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Пренесување на грозјето од лозјето до куќата.

фури повеќе

фурат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пренесува грозје од лозјето до куќата.
Примери:
Утре ќе фуриме.

фурма повеќе

Види и: урма (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
урма
Англиски: date Албански: hurmë

фурник повеќе

мн. фурници
Вид збор: Именка, машки род
Лицето што го пресува грозјето за време на бербата.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш