Дијалектен збор - категорија

чадар повеќе

Види и: чадор (м.)
Вид збор: Именка, машки род
чадор

чап повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Дрвен клин на разбој, кој служи за затегнување.

чаплок повеќе

Види и: чапја (ж.)
мн. чаплоци
Вид збор: Именка, машки род
чапја
Англиски: heron

чардаклија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
лозница

часопис повеќе

мн. часописи
Вид збор: Именка, машки род
Периодичка публикација која се објавува во редовни временски периоди и најчесто покрива одредена област.
Англиски: magazine Српски: часопис
Примери:
стручен часопис

чевла повеќе

Види и: чевел (м.)
мн. чевли
Вид збор: Именка, женски род
чевел
Англиски: shoe

чевол повеќе

Види и: чевел (м.)
мн. чевли
Вид збор: Именка, машки род
чевел
Англиски: shoe

чедник повеќе

мн. чедници
Вид збор: Именка, машки род
татко, родител
Англиски: parent

чедница повеќе

мн. чедници
Вид збор: Именка, женски род
Жена која има деца, родителка, мајка.
Англиски: mother

чезнее повеќе

чезнеат
Вид збор: Глагол, несвршен
копнее
Англиски: yearn Српски: чезнути Бугарски: копнея

чекалец повеќе

мн. чекалци
Вид збор: Именка, машки род
Оној што чека, што пречекува.

чекич повеќе

Види и: чекан (м.)
мн. чекичи
Вид збор: Именка, машки род
чекан
Англиски: hammer Турски: çekiç

черемуша повеќе

Види и: цремша (ж.)
мн. черемуши
Вид збор: Именка, женски род
цремша

череп повеќе

мн. черепи
Вид збор: Именка, машки род
цреп
Албански: tjegullë

черепна повеќе

Вид збор: Именка, женски род
црепна

черешна повеќе

Види и: цреша (ж.)
мн. черешни
Вид збор: Именка, женски род
цреша
Англиски: cherry

черија повеќе

мн. черии
Вид збор: Именка, женски род
Стадо говеда.

черупка повеќе

мн. черупки
Вид збор: Именка, женски род
корупка, лушпа
Англиски: shell Бугарски: черупка

чете повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
чита
Англиски: read

четење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
читање
Англиски: reading

чешен повеќе

Види и: чесен (м.)
мн. чешни
Вид збор: Именка, машки род
чесен
Англиски: toe

чешит повеќе

Вид збор: Придавка
Што е особен, чуден.
Англиски: particular

чешит повеќе

мн. чешити
Вид збор: Именка, машки род
сорта, вид
Англиски: peculiarity Турски: çeşit

чик повеќе

Вид збор: Извик
ајде! ајде де!
Англиски: come out Турски: çık

чикер повеќе

мн. чикери
Вид збор: Именка, машки род
грозд
Англиски: grape
Нешто што е како грозд што го има многу на едно место.
Англиски: cluster
Дел од селска дрвена кола, направа што ги држи страните на колата.

чикме повеќе

мн. чикмиња
Вид збор: Именка, среден род
Продолжен дел на коработ што служи за веслање.

чина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
стрина

чистеница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
чистотница

читаник повеќе

мн. читаници
Вид збор: Именка, машки род
љубовник
Англиски: lover

чиша повеќе

(се) чишаат
Вид збор: Глагол, несвршен
моча, уринира
Англиски: urinate

чколија повеќе

Види и: школо (ср.)
мн. чколии
Вид збор: Именка, женски род
училиште
Англиски: school

чкота повеќе

чкотаат
Вид збор: Глагол, несвршен
буричка, буцка
Англиски: poke

чкотање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
буричкање
Англиски: picking

чкрапа повеќе

Види и: чкрапне (св.)
чкрапнат
Вид збор: Глагол, несвршен
чкрапне
Англиски: snap

човече повеќе

мн. човечиња
Вид збор: Именка, среден род
зеница, црнка во окото
Англиски: iris Албански: iris, agu i syrit

чокалија повеќе

мн. чокалии
Вид збор: Именка, женски род
Погрдно име за Македонец.
Српски: чокалија
Примери:
За скриениот кубур за зорт заман, за чокалии, за шопови и гуњи.

чокот повеќе

мн. чокоти
Вид збор: Именка, машки род
Дрвенест дел на винова лоза.
Англиски: vine
Примери:
стари чокоти

чомага повеќе

Види и: чомак (м.)
мн. чомаги
Вид збор: Именка, женски род
чомак
Турски: çomak

чоненка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
парче месо

чопка повеќе

Види и: чепка (несв.)
(се) чопкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
чепка
Англиски: scratch

чопор повеќе

мн. чопори
Вид збор: Именка, машки род
глутница
Англиски: mob, pack Српски: чопор

чубук повеќе

Види и: чубук (м.)
мн. чубуци
Вид збор: Именка, машки род
чибук
Англиски: pipe Турски: çubuk

чува повеќе

чуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
слуша
Англиски: listen Албански: dëgjoj

чудба повеќе

мн. чудби
Вид збор: Именка, женски род
чудо, чудесија
Англиски: miracle Албански: mrekulli, çudi

чуден повеќе

чудни
Вид збор: Придавка
зачуден
Англиски: astonished Албански: i çuditur

чуле повеќе

Види и: чупа (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
девојче
Англиски: girl

чунка повеќе

мн. чунки
Вид збор: Именка, женски род
Едно вретено преѓа, клопче, клопче преѓа.

чунки повеќе

Вид збор: Честичка
зарем, како да
Англиски: as if Турски: çünkü

чупа повеќе

мн. чупи
Вид збор: Именка, женски род
девојка, мома
Англиски: girl Албански: çupë, vajzë
Црна коза или овца.

чупале повеќе

Види и: чупа (ж.)
мн. чупалиња
Вид збор: Именка, среден род
чупа
Англиски: girl

чупенце повеќе

Види и: чупа (ж.)
мн. чупенца
Вид збор: Именка, среден род
девојченце
Англиски: girl

чупинство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
моминство, девојчинство
Англиски: girlhood

чупиште повеќе

Види и: чупа (ж.)
мн. чупишта
Вид збор: Именка, среден род
девојчиште, момиште
Англиски: girl

чупка повеќе

чупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
колве
Англиски: pick

чупче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
чупе
Англиски: girl

чурлава повеќе

Вид збор: Именка, женски род
чадење

чучи повеќе

чучат
Вид збор: Глагол, несвршен
клечи
Англиски: squat Албански: pupçik, gjunjëzoj

чучурка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
шопурка, чешмурка

чушка повеќе

мн. чушки
Вид збор: Именка, женски род
пиперка
Англиски: pepper Албански: piper, spec

чушкар повеќе

мн. чушкари
Вид збор: Именка, машки род
Љубител на пиперки или оној кој што сади (работи) пиперки.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш