Дијалектен збор - категорија

шака повеќе

мн. шаки
Вид збор: Именка, женски род
дланка, дел од рака
Англиски: palm

шамар повеќе

мн. шамари
Вид збор: Именка, машки род
шлаканица
Англиски: slap Турски: şamar

шамари повеќе

шамарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира шамари, тепа со шлаканици.
Англиски: slap

шамата повеќе

Вид збор: Именка, женски род
врева
Англиски: noise Турски: şamata

шаматење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
вревење

шамати повеќе

шаматат
Вид збор: Глагол, несвршен
вреви

шанта повеќе

(се) шантаат
Вид збор: Глагол, несвршен
При одењето - се навала и на едната и на другата страна, се тетерави.
Англиски: sway

шантав повеќе

шантави
Вид збор: Придавка
налудничав
Англиски: crazy
куц
Англиски: lame

шантавост повеќе

Види и: шантав (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
шантав

шантање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
шантравење
Англиски: swaying

шантра повеќе

Види и: шанта (несв.)
шантраат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) шанта
Англиски: sway

шантрав повеќе

Види и: шантра (несв.)
шантравиот
Вид збор: Придавка
шантра

шантрање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
шантање
Англиски: swaying

шапка повеќе

мн. шапки
Вид збор: Именка, женски род
пиперка
Англиски: bell pepper Албански: spec, dollmë

шара повеќе

мн. шари
Вид збор: Именка, женски род
пила
Англиски: saw Албански: sharrë

шарвета повеќе

Вид збор: Именка, женски род
марама
Англиски: scarf

шеј повеќе

мн. шејови
Вид збор: Именка, машки род
ствар, предмет
Англиски: thing Турски: şey
Примери:
Сите шејови што ги донесе невестата.

шервета повеќе

Види и: шарвета (ж.)
мн. шервети
Вид збор: Именка, женски род
шарвета
Англиски: scarf

шестиса повеќе

Види и: шаштиса (св.)
(се) шестисуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) шаштиса
Англиски: amaze

шијак повеќе

мн. шијаци
Вид збор: Именка, машки род
Човек со дебел или долг врат.
Албански: njeri me çaf të gjatë dhe të trash

шинтер повеќе

мн. шинтери
Вид збор: Именка, машки род
Лице кое е задолжено да лови улични кучиња и да ги носи во станица за бездомни домашни животни.
Англиски: dog catcher Германски: Schinder

шинтерски повеќе

Види и: шинтер (м.)
шинтерскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со шинтер.
Примери:
шинтерска кола

широчење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ширење

широчи повеќе

широчат
Вид збор: Глагол, несвршен
шири
Англиски: widen

шиша повеќе

шишаат
Вид збор: Глагол, несвршен
потстрижува
(се шиша) се потстрижува

шишуле повеќе

мн. шишулиња
Вид збор: Именка, среден род
шише
Англиски: phial

шкарпа повеќе

Види и: карпа (ж.)
мн. шкарпи
Вид збор: Именка, женски род
карпа
Англиски: Rock

школија повеќе

мн. школии
Вид збор: Именка, женски род
школа
Англиски: school

шкрги повеќе

Вид збор: Именка, множина
Орган за дишење кај рибите.
Англиски: gills Српски: шкрга

шлибак повеќе

мн. шлибаци
Вид збор: Именка, машки род
гранка од црница

шлупка повеќе

мн. шлупки
Вид збор: Именка, женски род
лушпа

шоп повеќе

мн. шопи
Вид збор: Именка, машки род
селанец
Албански: fshatar
Жител од североисточните делови на Македонија.
Албански: fshatar
Жител на рамничарски дел, наспрема гораните.
Албански: fshatar

штекол повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Ластегарка, мотка, стап на чиј крај е заврзан зол пес за да не може да го касне оној што го води.

штерна повеќе

Вид збор: Именка, женски род
цистерна
Англиски: cistern

штичка повеќе

Види и: штица (ж.)
мн. штички
Вид збор: Именка, женски род
линијар
Англиски: ruler Албански: vizore

штркал повеќе

Вид збор: Именка, машки род
штркел

штрои повеќе

штројат
Вид збор: Глагол, несвршен
Отстрани полни жлезди на човек или животно.
Англиски: castrate, neuter

шупак повеќе

мн. шупаци
Вид збор: Именка, машки род
Заден отвор на дебелото црево.
Англиски: asshole Српски: шупак

шупи повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
Свири (дува) во шупелка.

шуплика повеќе

мн. шуплики
Вид збор: Именка, женски род
шупливо дрво
Албански: dru i zbrazur

шупне повеќе

шупнат
Вид збор: Глагол, свршен
Свирне во шупелка.
Албански: i bie flautës, zamares
Примери:
(нар. поез.) Да шупниме сите еднаш, одеднаш, одеднаш.

шустер повеќе

мн. шустери
Вид збор: Именка, машки род
кондураџија, чевлар
Англиски: shoemaker Германски: Schuster

шутак повеќе

мн. шутаци
Вид збор: Именка, машки род
Горна памучна облека без јака и ракави.

шушти повеќе

Види и: шишти (несв.)
шуштат
Вид збор: Глагол, несвршен
шишти
Англиски: hiss
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш