Економија - категорија

баждар повеќе

мн. баждари
Вид збор: Именка, машки род
Такса за тезга на пазар.
Англиски: market fee Албански: taksë për tezgë
Службено лице што има должност да контролира мери и тегови.
Англиски: calibrator Албански: matës

баждарина повеќе

мн. баждарини
Вид збор: Именка, женски род
трошарина, такса
Англиски: toll

баждарница повеќе

мн. баждарници
Вид збор: Именка, женски род
Јавна установа, обично поставена на влезот од градот каде што на селаните им се наплатувало.
Англиски: toll Албански: vendi për taksëpagesë

базар повеќе

мн. базари
Вид збор: Именка, машки род
покриена ориентална чаршија
Англиски: bazaar Турски: pazar Албански: treg, pazar
Голема трговска куќа во која се продава разновидна (евтина) стока.
Англиски: department store Албански: shtëpi tregtare

баздриѓанлак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
трговија
Англиски: trade Албански: tregëti
Трговска чаршија.
Англиски: market Албански: çarshi tregëtare

бакал повеќе

мн. бакали
Вид збор: Именка, машки род
Трговец на различни ситни ироизводи, обично прехранбена стока.
Англиски: shopkeeper Турски: bakkal Албански: bakallxhi, dyqanxhi

бакаллак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Бакалска стока.
Турски: bakkaliye Албански: artikuj ushqimor
Трговија со бакалска стока.
Албански: tregëti me artikuj ushqimor

бакалница повеќе

мн. бакалници
Вид збор: Именка, женски род
Продавница со бакалска стока.
Англиски: convienience store Турски: bakkal

бакалски повеќе

Види и: бакал (м.)
бакалскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со бакал.
Албански: i dyqanxhiut
Примери:
Бакалска стока.

бандерола повеќе

мн. бандероли
Вид збор: Именка, женски род
Лента од хартија со царински или даночен жиг; се обвива околу предметите што биле подложени на царинење.
Англиски: banderole Албански: banderolë
Хартиена етикета на стоката со која се докажува дека е платен данок.
Англиски: banderole Албански: banderolë

банка повеќе

мн. банки
Вид збор: Именка, женски род
Установа за парично и кредитно работење.
Англиски: bank Албански: bankë
Пара со вредност од десет денари.

банкар повеќе

мн. банкари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се занимава со банкарски, парични работи.
Англиски: banker Албански: bankier

банкарски повеќе

Види и: банкар (м.)
банакрскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на банка или банкарство.
Англиски: banking

банкарство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Банкарска дејност.
Англиски: banking Албански: veprim bankar

банкнота повеќе

мн. банкноти
Вид збор: Именка, женски род
книжна пара
Англиски: banknote Албански: kartëmonedhë, bankënotë
Вид меница што ја издава банката наместо готови пари.
Англиски: bill Албански: afishe

банковен повеќе

Види и: банка (ж.)
банковни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на банка.
Англиски: banking Албански: i bankës, bankiar

банкократ повеќе

мн. банкократи
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на банкократијата.
Албански: bankokrat
Поседник на голем капитал, капиталист.
Албански: bankokrat, kapitalist

банкомат повеќе

мн. банкомати
Вид збор: Именка, машки род
Автомат од кој можат да се вршат банкарски трансакции.
Англиски: teller machine Албански: bankomat

банкрот повеќе

мн. банкроти
Вид збор: Именка, машки род
Неспособност за плаќање; материјална пропаст на банка, на фирма.
Англиски: bankruptcy Албански: bankrot, faliment

банкротира повеќе

банкротираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Падне, паѓа под банкрот; огласи, огласува дека е неспособен за извршување на своите парични обврски.
Англиски: default Албански: bankrotoj, falimentoj

банкротиран повеќе

банкротирана
Вид збор: Придавка
Платежно неспособен.
Англиски: bankrupt Албански: i bankrotuar

банкротство повеќе

(едн.) банкротството
Вид збор: Именка, среден род
Распаѓање на деловниот систем на стопанска огранизација во ситуација во која што со својот имот веќе не е во состојба да ги намирува обврските.
Англиски: bankruptcy Албански: bankrotim, falimentim

бегликчија повеќе

мн. бегликчии
Вид збор: Именка, машки род
Собирач на данок во натура во Турското Царство.
Англиски: tax collector Турски: beylikçi

безготовински повеќе

безготовинскиот
Вид збор: Придавка
Што не е во готовина.
Англиски: non cash

безработен повеќе

безработниот
Вид збор: Придавка
Што е без работа, невработен.
Англиски: unemployed Албански: i papunë

безработица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на недостиг од работа.
Англиски: unemployment

бенефит повеќе

мн. бенефити
Вид збор: Именка, машки род
корист
Англиски: benefit Албански: benefit, përfitim

берза повеќе

мн. берзи
Вид збор: Именка, женски род
Институција за организиран промет на хартии од вредност (акции и обврзници), пари и други услуги, според определени правила, обично преку посредници.
Англиски: stock exchange Албански: bursë

берзански повеќе

Види и: берза (ж.)
берзанска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со берза.
Албански: burse
Примери:
берзански посредник

берзијанец повеќе

мн. берзијанци
Вид збор: Именка, женски род
Тој што работи во берза, член на берза.
Англиски: stock trader Албански: bursar

бескаматен повеќе

бескаматни
Вид збор: Придавка
Што се дава без камата.
Англиски: interest-free Албански: pa interes, pa kamatë

беспарица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Скудност во пари, немање пари.
Англиски: lack of money Албански: skamje

бесцарински повеќе

бесцаринскиот
Вид збор: Придавка
Што е без царина.
Англиски: duty-free

бизнис повеќе

(едн.) бизнисот
Вид збор: Именка, машки род
Работа, деловност, ангажираност во некоја дејност што донесува економска корист.
Англиски: business Албански: biznes
Трговска или друга дејност што носи добра заработувачка.
Англиски: business Албански: biznes

бизнисмен повеќе

мн. бизнисмени
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се занимава со бизнис, деловен човек, трговец.
Англиски: businessman Албански: biznesmen

биланс повеќе

мн. биланси
Вид збор: Именка, машки род
Состојба на приходите и расходите за определен период.
Англиски: balance Албански: bilanc

билансен повеќе

Види и: биланс (м.)
билансниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на биланс.
Албански: i bilancit

билансира повеќе

билансираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи баланс.
Англиски: balance

билетар повеќе

мн. билетари
Вид збор: Именка, машки род
Продавач на билети.
Англиски: ticket salesman Албански: biletar, biletshitës

биткоин повеќе

мн. биткоини
Вид збор: Именка, машки род
Дигитален систем на плаќање со помош на криптографија.
Англиски: bitcoin

благајна повеќе

мн. благајни
Вид збор: Именка, женски род
Канцеларија или одделение на претпријатие или установа каде што се врши уплата и исплата на парични средства.
Англиски: pay office Албански: kasë, sportel
Просторија со отвор или прозорец каде што се продаваат влезници, билети.
Англиски: ticket office Албански: sportel, kasë

благајник повеќе

мн. благајници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што раководи со благајната.
Англиски: treasurer Албански: arkëtar
Тој што прима уплата и врши исплата на парични средства.
Англиски: cashier Албански: arkëtar

благосостојба повеќе

(едн.) благосостојбата
Вид збор: Именка, женски род
Добар и удобен живот, богатство, материјална сигурност.
Англиски: prosperity Албански: mirëqënie

бланко повеќе

Вид збор: Придавка
Неиспишан, непополнет (обично во изрази: бланко-кредит, бланко-меница, бланко-потпис).
Англиски: blank Албански: blanko, i zbrazët

блокада повеќе

мн. блокади
Вид збор: Именка, женски род
Изолација, затворање на една земја во економските, трговските и др. односи заради вршење политички притисок.
Англиски: isolation Албански: izolim, bllokim

блокира повеќе

блокираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Забрани, забранува, спречи, спречува исплата.
Англиски: block Албански: ndaloj, bllokoj

бојкот повеќе

мн. бојкоти
Вид збор: Именка, машки род
Прекин на врските, отфрлање или исклучување на некоја општествена група или поединец, најчесто како средство за притисок во политичка или во економска борба.
Англиски: boycott Албански: bojkot

бојкотира повеќе

бојкотираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави бојкот.
Англиски: boycott

бон повеќе

мн. бонови
Вид збор: Именка, машки род
паричен знак
Англиски: voucher Албански: kupon, bon
Печатени маркици со кои се одредува количина на некој паричен износ, обично поради рационализација на потрошувачката на одреден производ.
Англиски: coupon Албански: bon, kupon

бонбониера повеќе

мн. бонбониери
Вид збор: Именка, женски род
Продавница за бонбони и чоколади.
Англиски: candy shop Албански: shitore sheqerkash

бонитет повеќе

мн. бонитети
Вид збор: Именка, машки род
Белези што го прават субјектот добар и сигурен должник; финансиска позиција и репутација на должникот во деловните односи.
Англиски: credit rating Албански: bonitet

бонус повеќе

мн. бонуси
Вид збор: Именка, машки род
Еднократна награда за добра работа или за постигнување одредени цели.
Англиски: bonus Албански: bonus, shtesë

борд повеќе

мн. бордови
Вид збор: Именка, машки род
раководство, комисија, комора
Англиски: board

бордеро повеќе

мн. бордероа
Вид збор: Именка, среден род
Листа, извор, сметка што се издава со одредена намена.
Англиски: bordereau Француски: bordereau Албански: bordero, kupon

борчлија повеќе

мн. борчлии
Вид збор: Именка, машки род
(немен. по род) Должник, тој што борчи, што има борч.
Англиски: debtor Турски: borçlu Албански: debitor, borxhli

борчлија повеќе

Види и: борчлија (м.)
борчлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што е заборчен, што должи некому пари.
Англиски: indebted

бравар повеќе

мн. бравари
Вид збор: Именка, машки род
Занаетчија што изработува брави.
Англиски: locksmith

брадва повеќе

мн. брадви
Вид збор: Именка, женски род
Дрводелска секира, алат за делање штици за каци и сл.

бранша повеќе

мн. бранши
Вид збор: Именка, женски род
Гранка во некоја дејност: во трговијата, занаетчиството, индустријата.
Англиски: industrial sector Француски: branche Албански: branshë, sektor, lëmi

бренд повеќе

мн. брендови
Вид збор: Именка, машки род
трговска марка
Англиски: brand

бригадир повеќе

мн. бригадири
Вид збор: Именка, машки род
Раководител на работна единица, бригада во производството, во градежништвото и сл.
Англиски: brigadier Албански: brigadier

бродарина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Такса што се наплатува за бродови или јахти при користење на пристаништето.
Англиски: landing fee

бродарство повеќе

бродарството
Вид збор: Именка, среден род
Стопанска дејност што се занимава со производство и трговија со бродови.
Англиски: shipping Албански: detari, lundrim

бродоградба повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Индустрија за градење и одржување на бродови и други пловни објекти.
Англиски: shipbuilding Албански: ndërtim anijesh

бродоградилиште повеќе

мн. бродоградилишта
Вид збор: Именка, среден род
Претпријатие за градење и за ремонт на бродови, место каде што се градат бродови.
Англиски: shipyard

бродоградител повеќе

мн. бродоградители
Вид збор: Именка, машки род
градител на бродови
Англиски: shipbuilder

брокер повеќе

мн. брокери
Вид збор: Именка, машки род
Тој што ги следи движењата на берзата, што тргува со вредносни хартии и посредува во берзанските работи.
Англиски: broker Албански: broker, ndërmjetës

бруто повеќе

Вид збор: Придавка
Тежина на стока заедно со обвивката и амбалажата.
Англиски: gross Албански: bruto
Износ на пари без одбивање на давачките (данок).
Англиски: gross Албански: bruto

бувјак повеќе

мн. бувјаци
Вид збор: Именка, машки род
Пазар на кој се продаваат употребувани и стари предмети.
Англиски: flea market Српски: бувљак

бутик повеќе

мн. бутици
Вид збор: Именка, машки род
Современ дуќан, продавница за облека што се изработува по сопствени модели и во мали серии.
Англиски: boutique Француски: boutique

бутка повеќе

мн. бутки
Вид збор: Именка, женски род
киоск, трафика
Англиски: booth Албански: kiosk

буџет повеќе

(едн.) буџетот
Вид збор: Именка, машки род
Пресметка на приходите и расходите на државата, на установа, претпријатие, за определен период.
Англиски: budget Албански: buxhet
Парични средства со кои се располага.
Англиски: budget Албански: buxhet

буџетира повеќе

буџетираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Пресметува приходи и расходи на држава, установа или претпријатие за определен период.
Англиски: budget
Пресметува парични средства со кои се располага.
Англиски: budget

буџетски повеќе

Види и: буџет (м.)
буџетскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на буџет.
Англиски: budgetary Албански: buxhetorë
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш