Економија - категорија

евазија повеќе

мн. евазии
Вид збор: Именка, женски род
избегнување, одбегнување
Англиски: evasion

евро повеќе

еврото
Вид збор: Именка, среден род
Парична единица во Европската Унија.
Латински: Англиски: Euro Албански: euro

еврозона повеќе

(едн.) еврозоната
Вид збор: Именка, женски род
Економска и монетарна заедница на европските земји со еврото како заедничка валута.
Англиски: Eurozone

евроцент повеќе

мн. евроценти
Вид збор: Именка, машки род
Стоти дел од еврото.
Англиски: eurocent

евтин повеќе

евтини
Вид збор: Придавка
Што има ниска цена.
Англиски: cheap Албански: i lirë

евтинија повеќе

(едн.) евтинијата
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на ниски цени на стоките.
Англиски: discount Албански: lirim

евтинџија повеќе

мн. евтинџиите
Вид збор: Именка, машки род
Продавач што продава евтино, поевтино од другите.
Англиски: discounter

екипа повеќе

мн. екипи
Вид збор: Именка, женски род
Група луѓе со исти работни или други задачи.
Англиски: team Албански: ekip

економија повеќе

Види и: економика (ж.)
мн. економии
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Наука за изучување и мерење на општествените ресурси.
Латински: oeconomia Англиски: economy Албански: ekonomi

економика повеќе

Види и: економија (ж.)
(едн.) економиката
Вид збор: Именка, женски род
Стопанскиот систем на општеството.
Англиски: economy Албански: ekonomi

економист повеќе

мн. економисти
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по економија.
Англиски: economist Албански: ekonomist

економски повеќе

економскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на економија, економика и на економ.
Англиски: economic Албански: ekonomik

експозитура повеќе

мн. експозитури
Вид збор: Именка, женски род
Оддел, клон, филијала на некоја фирма.
Англиски: branch office Албански: ekspoziturë, përfaqësi

експорт повеќе

(едн.) експортот
Вид збор: Именка, машки род
Извезување на стока и услуги во странство.
Англиски: export Албански: eksport
Количество и вредност на извезеното.
Албански: eksport

експортен повеќе

експортни
Вид збор: Придавка
Извозен, што се однесува на извоз.
Албански: eksportues

експортира повеќе

експортираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Извезе, извезува стока во странство.
Англиски: export

екстра-профит повеќе

мн. екстра-профити
Вид збор: Именка, машки род
Повеќе од вообичаен профит, дополнителен профит.
Англиски: extra profit

електроиндустрија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Индустрија во областа на електротехниката и нејзините производи.
Англиски: electrical industry

електростопанство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Гранка од стопанството која се занимава со искористување на природните извори на енергија за производство на електрична енергија, со пренос и со доведување на електричната енергија до потрошувачите.
Англиски: electricity industry Албански: elektroekonomia

ембарго повеќе

(едн.) ембаргото
Вид збор: Именка, среден род
Забрана на извоз или на увоз на стоки или на други вредности.
Англиски: embargo Албански: embargo

емисија повеќе

мн. емисии
Вид збор: Именка, женски род
Издавање, пуштање во промет пари или вредносни хартии.
Англиски: emission Албански: emision, lëshim

емитент повеќе

мн. емитенти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што емитира хартии од вредност.
Англиски: emitter Албански: emitent

енологија повеќе

(едн.) енологијаta
Вид збор: Именка, женски род
Наука за производство и за чување вино.
Англиски: enology Албански: enologjia

еснаф повеќе

мн. еснафи
Вид збор: Именка, машки род
Здружение на занаетчии од иста струка.
Англиски: guild Турски: esnaf Албански: esnaf

еснафин повеќе

Види и: еснаф (м.)
мн. еснафи
Вид збор: Именка, машки род
занаетчија, дуќанџија
Англиски: shop keeper

еснафлија повеќе

Види и: еснаф (м.)
мн. еснафлии
Вид збор: Именка, машки род
Член на еснаф, занаетчија.
Англиски: shop keeper Турски: esnaf Албански: esnaf, zejtar

еспап повеќе

мн. еспапи
Вид збор: Именка, машки род
Предмети, стока за трговија.
Англиски: merchandise Турски: espap Албански: mallra

етатизам повеќе

(едн.) етатизмот
Вид збор: Именка, машки род
Политички систем во кој стопанството се наоѓа во државни раце или е под силен државен надзор.
Англиски: etatism Германски: Etatismus

етатизација повеќе

(едн.) етатизацијата
Вид збор: Именка, женски род
Спроведување на етатизам.
Германски: Etatisierung Албански: etatizim

ефектива повеќе

мн. ефективи
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што се има, со што се располага во моментот (обично во пари).
Англиски: cash in hand Албански: para në dorë, kesh

ефектуира повеќе

ефектуираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, оствари некаква дејност забрзано, во предвиденото време.
Англиски: effectuate
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш