Економија - категорија

саатнина повеќе

саатнината
Вид збор: Именка, женски род
Плаќање работа на саат.
Англиски: hourly rate Албански: pagesë me orë
Примери:
Работи на саатнина.
едночасовна заработка
Англиски: hourly rate Албански: fitim njëorësh
Примери:
Саатнината му изнесува двесте денари.

садоперка повеќе

мн. садоперки
Вид збор: Именка, женски род
Жена што пере садови.
Англиски: dishwasher

саем повеќе

мн. саеми
Вид збор: Именка, машки род
Повремена средба на продавачи и купувачи заради излагање на производи и склучување зделки.
Англиски: fair Албански: panair
панаѓур
Англиски: fair Албански: panair

саемски повеќе

саемска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на саем.
Албански: panairi

сајмиште повеќе

сајмиштето
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што се одржува саем.
Англиски: exhibition center Албански: panair

саламџија повеќе

мн. саламџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што прави или продава салами.
Албански: sallamxhi, sallambërës, sallamshitës

саламџика повеќе

Види и: саламџија (м.)
мн. саламџики
Вид збор: Именка, женски род
За жена саламџија.
Албански: grua e sallamxhiut

салдира повеќе

салдираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Заклучи, заклучува сметки, изведе, изведува салдо.
Англиски: balance

салдирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
салдира
Англиски: balancing Албански: salldim, bilancim

салдо повеќе

мн. салда
Вид збор: Именка, среден род
Остаток при заклучување на сметка, што се пренесува обично на одделна страница на книговодствената книга.
Англиски: balance Албански: salldo, bilanc

салон повеќе

мн. салони
Вид збор: Именка, машки род
Работни простории на угледен фризер, кројач и сл.
Англиски: parlor Француски: salon Албански: sallon, atelje

самовработи повеќе

самовработат
Вид збор: Глагол, свршен
Отвори сопствен бизнис.
Примери:
Да ги трошиме парите или да се самовработиме?

самовработување повеќе

мн. самовработувања
Вид збор: Именка, среден род
Отврарање сопствен бизнис.
Англиски: self-employment

самодејност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Дејност по сопствена иницијатива, самостојна дејност.
Англиски: entrepreneurship Албански: vetëveprim

самоделен повеќе

самоделна
Вид збор: Придавка
Кој е домашна изработка.
Англиски: self made Албански: prodhim vetiak

самоиздржи повеќе

(се) самоиздржат
Вид збор: Глагол, свршен
Се издржува самиот себеси, со свои сили набавува се што му е потребно за живот.
Англиски: self-sustain Албански: vetmbajtje, vetfinancim

самоиздржува повеќе

Види и: самоиздржи (св.)
(се) самоиздржуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) самоиздржи

самопослуга повеќе

мн. самопослуги
Вид збор: Именка, женски род
Продавница во којашто купувачот се служи сам.
Англиски: self-service shop Албански: vetshërbim

самопослужување повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Послужување самиот себеси; продавница каде што секој се послужува сам.
Англиски: self-service Албански: vetshërbim

самопридонес повеќе

мн. самопридонеси
Вид збор: Именка, машки род
Договорен личен придонес што го даваат граѓаните (во пари или работа) за некаква заедничка цел (изградба на пат, болница).
Англиски: contribution
Примери:
Општината организира неколку самопридонеси.

самостоен повеќе

самостојни
Вид збор: Придавка
Кој е способен да дејствува сам, без туѓа помош или раководство.
Англиски: self-employed Албански: i pavarur

самофинансира повеќе

(се) самофинансираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се финансира самиот себе.
Англиски: self-finance

самохран повеќе

самохраниот
Вид збор: Придавка
Што е сам, без никого и сам се грижи за себе.
Англиски: sole earner

самсар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
трговски посредник
Англиски: intermediary Албански: ndërmjetës

самсарлак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Водење на самсарска работа.
Англиски: brokerage Албански: brokeri
Она што му се плаќа на самсарот за посредувањето.
Англиски: brokerage Албански: brokeri

самсарски повеќе

самсарска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на самсар.

сантим повеќе

мн. сантими
Вид збор: Именка, машки род
Стотен дел од франк, пара.
Албански: santim e qindëta e frankut

сапунарство повеќе

сапунарството
Вид збор: Именка, среден род
Производство на сапун.
Англиски: soap making Албански: prodhim sapuni

сарачница повеќе

Види и: сарач (м.)
мн. сарачници
Вид збор: Именка, женски род
Сарачки дуќан.
Албански: dyqan saraçiu

свадбарина повеќе

свадбарината
Вид збор: Именка, женски род
Такса што се плаќа за венчање.
Албански: taksë martese

свеќар повеќе

мн. свеќари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што прави или продава свеќи.
Англиски: candlemaker Албански: qiribërës, qirishitës

свеќарка повеќе

Види и: свеќар (м.)
мн. свеќарки
Вид збор: Именка, женски род
Жена свеќар.
Англиски: candlemaker Албански: qiribërëse, qirishitëse

свеќарница повеќе

мн. свеќарници
Вид збор: Именка, женски род
Дуќан во кој се продаваат свеќи; работилница за свеќи.
Англиски: candle shop Албански: shitore qirirësh

свеќарски повеќе

Види и: свеќар (м.)
свеќарска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на свеќар.
Албански: qiriri
Примери:
Свеќарски занает.

свеќарство повеќе

свеќарството
Вид збор: Именка, среден род
Занимање на свеќар.
Албански: qiribërje

свиларница повеќе

мн. свиларници
Вид збор: Именка, женски род
Работилница, фабрика за свила.
Англиски: silk manufacture Албански: punëtori mëndafshi
Примери:
Велешката свиларница.

свиларство повеќе

свиларството
Вид збор: Именка, среден род
Стопанска гранка, занает за обработување на свила.
Англиски: silk manufacturing Албански: kulturë mëndafshi

своина повеќе

(едн.) своината
Вид збор: Именка, женски род
сопственост
Англиски: property Албански: pronë
Примери:
Државна своина.

седларство повеќе

(едн.) седларството
Вид збор: Именка, среден род
Занает на седлар.
Албански: saraçi, shalëbërje

секретар повеќе

мн. секретари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се грижи за дневната работа на една организација.
Англиски: secretary Албански: sekretar

сектор повеќе

мн. сектори
Вид збор: Именка, машки род
Дел од стопанството со определени економски и социјални признаци.
Англиски: sector Албански: sektor

сенар повеќе

мн. сенари
Вид збор: Именка, машки род
Човек што продава сено.
Албански: shitës bari
Примери:
Сенар и јагленар.

сенештар повеќе

мн. сенештари
Вид збор: Именка, машки род
Мал трговец што продава сенешто.
Англиски: chandler Албански: shitës gjithëçkae

сенештарница повеќе

мн. сенештарници
Вид збор: Именка, женски род
Дуќан во кој има сенешто, разни ситни работи.
Англиски: haberdashery Албански: kinkaleri

сервис повеќе

мн. сервиси
Вид збор: Именка, машки род
Служба за различни услуги.
Англиски: service Албански: shërbim, servis
Примери:
Сервис за перење

сервисира повеќе

сервисираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
опслужува, отплаќа
Англиски: service

сергија повеќе

мн. сергии
Вид збор: Именка, женски род
Привремена продавница на отворено.
Англиски: booth Турски: sergi Албански: sergji

сергиџија повеќе

мн. сегиџии
Вид збор: Именка, машки род
Оној кој има сергија.
Англиски: exhibitor Турски: sergici Албански: sergjixhi

серија повеќе

мн. серии
Вид збор: Именка, женски род
Разред, категорија на вредносни хартии означени со цифри или букви.
Англиски: serial number Албански: numër serik
Примери:
Се повлекуваат банкнотите од постарите серии.

сермија повеќе

мн. сермии
Вид збор: Именка, женски род
Вложени пари во некоја работа, капитал, имот.
Англиски: capital Турски: sermaye Албански: sermi
Примери:
Му остана сета сермија.

сертификат повеќе

мн. сертификати
Вид збор: Именка, машки род
Финансиски инструмент што се тргува на берзата.
Англиски: certificate Албански: certifikatë

сигурност повеќе

(едн.) сигурноста
Вид збор: Именка, женски род
гаранција, депозит, хипотека
Англиски: security Албански: garanci, siguri

синдикален повеќе

синдикални
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на синдикализам и на синдикат.
Албански: sindikal
Примери:
Синдикално движење.

синдикалец повеќе

мн. синдикалци
Вид збор: Именка, машки род
член на синдикат
Англиски: labor unionist

синдикат повеќе

мн. синдикати
Вид збор: Именка, машки род
професионална работничка организација
Англиски: union Албански: sindikatë
Во капиталистичките земји - една од формите на монополистичкото здружување.
Англиски: monopoly Албански: sindikatë

сировина повеќе

Види и: суровина (ж.)
мн. сировини
Вид збор: Именка, женски род
суровина
Англиски: raw material Албански: lëndë e parë

сиромашија повеќе

Види и: сиромаштија (ж.)
(едн.) сиромашијата
Вид збор: Именка, женски род
сиромаштија
Англиски: poverty Албански: varfëri, vobektësi

сиромашки повеќе

сиромашките
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сиромав, кој му припаѓа на сиромав.
Англиски: poor
Примери:
Сиромашка куќа

сиромашно повеќе

Вид збор: Прилог
сиромашен
Англиски: poor Албански: varfër

сиромашност повеќе

Види и: сиромашен (прид.)
(едн.) сиромашноста
Вид збор: Именка, женски род
сиромаштија
Англиски: poverty Албански: varfëri, skamje
Примери:
Сиромашност на мислата.

сиромаштво повеќе

Види и: сиромав (прид.)
(едн.) сиромаштвото
Вид збор: Именка, среден род
сиромаштија
Англиски: poverty Албански: varfëri, skamje

сиромаштија повеќе

(едн.) сиромаштијата
Вид збор: Именка, женски род
Скудност, немање доволно средства за живот.
Англиски: poverty Албански: varfëri
Најсиромашниот дел од населението.
Англиски: poor Албански: varfëri

ситен повеќе

ситна
Вид збор: Придавка
Кој има мала економска сила.
Англиски: small Албански: i vogël

ситничар повеќе

мн. ситничари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што продава ситни стоки, мал трговец.
Англиски: chandler Албански: pramatar

ситно повеќе

(едн.) ситното
Вид збор: Именка, среден род
ситнеж, ситнина
Англиски: small change Албански: të holla
Примери:
Немаше ситно.

ситнобуржоаски повеќе

ситнобуржоаска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на ситната буржоазија.
Албански: zemërngushtë
Примери:
ситнобуржоаски елементи

ситнопоседник повеќе

мн. ситнопоседници
Вид збор: Именка, машки род
Сопственик на мал имот.
Англиски: small farmer

ситносопственик повеќе

мн. ситносопственици
Вид збор: Именка, машки род
Лице со мали материјални можности, ситен сопственик.
Англиски: petty bourgeois Албански: pronari i imët

ситносопственички повеќе

ситносопственичкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на ситносопственик, на ситнопоседник.
Албански: mikropronare
Што ги изразува интересите, идеологијата на ситносопствениците.
Албански: mikropronare

скапија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скапотија
Англиски: high prices Албански: shtrenjtësi

скапотија повеќе

(едн.) скапотијата
Вид збор: Именка, женски род
Високо ниво на цените.
Англиски: high prices Албански: shtrenjtësi
Примери:
Голема скапотија.

скапчија повеќе

мн. скапчии
Вид збор: Именка, машки род
Човек што продава или услужува многу скапо.
Албански: shtenjtaxhi

скапчика повеќе

Види и: скапчија (м.)
мн. скапчики
Вид збор: Именка, женски род
За жена скапчија.
Албански: shtrenjtaxhike

склад повеќе

мн. складови
Вид збор: Именка, машки род
Специјална просторија за чување материјали.
Англиски: storage Албански: depo, magazë
Примери:
Склад за дрва.

складиште повеќе

Види и: склад (м.)
мн. складишта
Вид збор: Именка, среден род
склад
Англиски: storage Албански: depo

складиштен повеќе

Види и: складиште (ср.)
складиштниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на складиште.
Англиски: storage

сконтира повеќе

сконтираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Пресмета, пресметува сконто, даде, дава попуст.
Англиски: discount

сконто повеќе

(едн.) сконтото
Вид збор: Именка, среден род
Попуст на цената ако купувачот плаќа однапред.
Англиски: discount Албански: zbritje

слагалиште повеќе

мн. слагалишта
Вид збор: Именка, среден род
склад, складиште
Англиски: store Албански: depo

сликарница повеќе

мн. сликарници
Вид збор: Именка, женски род
Место, дуќан каде што се продаваат слики.
Англиски: photo shop Албански: dyqan ku shiten piktura

службеник повеќе

мн. службеници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што работи во различни области на умствениот или на физичкиот труд, а не учествува директно во производството.
Англиски: employee Албански: nëpunës
Примери:
работници и службеници

службеничка повеќе

Види и: службеник (м.)
мн. службенички
Вид збор: Именка, женски род
За жена службеник.
Англиски: employee Албански: nëpunëse

службодавец повеќе

мн. службодавци
Вид збор: Именка, машки род
Оној што дава служба.
Англиски: employer Албански: punëdhënës

служи повеќе

служат
Вид збор: Глагол, несвршен
Работи како слуга кај некого.
Англиски: serve Албански: shërbej

смали повеќе

смалат
Вид збор: Глагол, свршен
За цени - снижи.
Англиски: reduce Албански: zvogëloj

сменоводач повеќе

мн. сменоводачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице одговорно за смена во производствен процес, во фабрика и сл.
Англиски: shift foreman

сменски повеќе

сменскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на смена.

сметка повеќе

мн. сметки
Вид збор: Именка, женски род
Документ со назначување на сумата што треба да се плати за нешто.
Англиски: bill Албански: faturë
Во сметководството - операции што образуваат една партија по билансот.
Англиски: account Албански: llogari

сметковен повеќе

Види и: сметка (ж.)
сметковна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сметка.
Албански: llogaritës
Примери:
Сметковна операција.

сметководен повеќе

сметководни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сметководство.
Англиски: accounting Албански: llogaritës
Примери:
Сметководни книги.

сметководител повеќе

мн. сметководители
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се занимава со сметководство.
Англиски: accountant Албански: kontabilist

сметководителски повеќе

сметководителска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сметководител.
Англиски: accounting Албански: kontabiliteti
Примери:
Сметководителски курсеви.

сметководствен повеќе

Види и: сметководен (прид.)
сметководствени
Вид збор: Придавка
Што се однесува на сметководство.
Англиски: accounting
Примери:
Сметководствени пресметки.

сметководство повеќе

(едн.) сметководството
Вид збор: Именка, среден род
Водење книги по сметките.
Англиски: accounting Албански: kontabilitet
Посебна организациска единица што се занимава со системно книжење и следење на сите видови промени и состојби во имотот и работата на стопанската организација (книговодство, пресметка на производството, благајна, ликвидатура, финансиска статистика, финансиско планирање).
Англиски: accounting Албански: kontabilitet

сметкопотврда повеќе

мн. сметкопотврди
Вид збор: Именка, женски род
Белешка со која се потврдува купување на некоја стока.
Англиски: receipt

сметкорасписка повеќе

мн. сметкорасписки
Вид збор: Именка, женски род
Расписка за платена сметка.
Англиски: receipt Албански: faturë

снабден повеќе

снабдена
Вид збор: Придавка
Обезбеден со нешто нужно; за дуќан, продавница - сортиран.
Англиски: supplied Албански: i furnizuar
Примери:
Добро снабдена продавница.

снабденост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
снабден
Англиски: supply Албански: furnizim

снабди повеќе

снабдат
Вид збор: Глагол, свршен
Достави нешто нужно, неопходно, обезбеди.
Англиски: supply Албански: furnizoj
Примери:
Тој ги снабди со месо.

снабдител повеќе

Види и: снабдувач (м.)
мн. снабдители
Вид збор: Именка, машки род
снабдувач
Англиски: supplier Албански: furnizues

снабдува повеќе

(се) снабдуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) снабди
Англиски: supply
Примери:
Ја снабдува војската.

снабдувач повеќе

мн. снабдувачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се грижи за снабдувањето, обично на претпријатие или установа, со неопходното.
Англиски: supplier Албански: furnizues

совхоз повеќе

мн. совхози
Вид збор: Именка, машки род
Во СССР - државно, земјоделско претпријатие.
Албански: sovkhoz, koperativ shtetërore
Примери:
Колхози и совхози.

совхозен повеќе

Види и: совхоз (м.)
совхозна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на совхоз.
Албански: sovkhoze
Примери:
Совхозни полиња.

содружник повеќе

мн. содружници
Вид збор: Именка, машки род
Дел од друштво, ортак.
Англиски: companion Албански: partner

созба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Неповратен заем од пари кој сопственикот на чифликот го давал на чивчиите.
Англиски: verbal contract Турски: sözbağı Албански: marrëveshje gojore

солар повеќе

мн. солари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што произведува или продава сол.
Албански: kripëshitës, kripëprodhues

солвентен повеќе

солвентни
Вид збор: Придавка
Платежно способен.
Англиски: solvent Албански: solvent, i aft për pagim

солвентност повеќе

(едн.) солвентноста
Вид збор: Именка, женски род
платежна способност
Англиски: solvency Албански: solvent, aftësi pagimi

сомунџија повеќе

мн. сомунџии
Вид збор: Именка, машки род
Пекар и продавач на сомун.
Англиски: baker Албански: somunxhi, furrtar

сообраќај повеќе

(едн.) сообраќајот
Вид збор: Именка, машки род
промет
Англиски: circulation Албански: qarkullim
Примери:
Паричен сообраќај.

сопственик повеќе

мн. сопственици
Вид збор: Именка, машки род
Човек што има некаква сопственост.
Англиски: owner Албански: pronar
Примери:
Сопственик на мала работилница.

сопственица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
За жена сопственик.
Англиски: owner Албански: pronare

сопственичка повеќе

Види и: сопственик (м.)
мн. сопственички
Вид збор: Именка, женски род
жена сопственик
Англиски: owner

сопственички повеќе

сопственичка
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сопственик.
Албански: pronari
Примери:
сопственички права

сопственост повеќе

(едн.) сопственоста
Вид збор: Именка, женски род
Имот што припаѓа лично некому.
Англиски: property Албански: pronë
Примери:
Куќата беше сопственост на татко му.
Форма на имање материјални блага.
Англиски: ownership Албански: pronë
Примери:
Општествена сопственост.

соработка повеќе

соработката
Вид збор: Именка, женски род
заедничка дејност
Англиски: cooperation Албански: bashkëpunim

соработник повеќе

мн. соработници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што работи заедно со некого.
Англиски: employee Албански: bashkpunëtor
Примери:
Претседателот со своите соработници.

соработница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
За жена соработник.
Албански: bashkpunëtore

соработнички повеќе

соработничкиот
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на соработник.
Албански: bashkpunëtor
Примери:
Соработнички колектив.

соработништво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
соработка
Англиски: cooperation Албански: bashkpunim

соработува повеќе

соработуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Работи нешто заедно со некого.
Англиски: cooperate Албански: bashkëpunoj
Примери:
Одби да соработува со нас.

соработување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
соработува
Англиски: cooperation Албански: bashkpunim

сорта повеќе

мн. сорти
Вид збор: Именка, женски род
Категорија, разред, класа на нешто по квалитет.
Англиски: quality Албански: kategori, lloj

сортимент повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Избор на продукти, избор на стока.
Англиски: assortment Српски: сортимент

сортирница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Место каде што се врши сортирање на стоки.
Албански: vend për klasifikim

сосопственик повеќе

мн. сосопственици
Вид збор: Именка, машки род
учесник во сопствеништво
Англиски: co-owner

сосопствеништво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
заедничко сопствеништво
Англиски: co-ownership

соучество повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Учество во трошоците.
Англиски: participation Албански: participim, pjesëmarrje
Примери:
Соучество во заедничките трошоци.

социјала повеќе

(едн.) социјалата
Вид збор: Именка, женски род
социјална помош
Англиски: welfare Албански: ndihmë sociale

социјализација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Претворање на приватната сопственост во заедничка, општествена.
Англиски: socialization Албански: socializim
Примери:
Социјализација на тешката индустрија.

спахија повеќе

мн. спахии
Вид збор: Именка, машки род
Феудален земјопоседник во Турското Царство.
Турски: sipahi Албански: spahi

спахилак повеќе

мн. спахилаци
Вид збор: Именка, машки род
Имот, посед што му припаѓа на спахијата.
Турски: sipahilik Албански: spahillëk

спенџа повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Данок кој се плаќал на Турците.
Турски: sipenc Албански: lloj tatimi i lashtë

специјализација повеќе

мн. специјализации
Вид збор: Именка, женски род
Поделба на работата на одделни операции.
Англиски: specialization Албански: specializim

специјализира повеќе

специјализираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Предназначи, предназначува за некоја одделна операција.
Англиски: specialize Албански: specializoj

специјалитет повеќе

мн. специјалитети
Вид збор: Именка, машки род
Извонреден производ, посебен вид на некои стоки.
Англиски: speciality Албански: specialitet

спечали повеќе

спечалат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие со труд пари, имот и сл.
Англиски: earn Албански: fitoj

спечалување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
спечалува
Англиски: earnings Албански: fitim

спонзор повеќе

мн. спонзори
Вид збор: Именка, машки род
Покровител којшто финансиски поддржува некој проект.
Англиски: sponsor Албански: sponsor

спонзорира повеќе

спозорираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Материјално помага, помогне некаква активност.
Англиски: sponsor

средноимотен повеќе

средноимотниот
Вид збор: Придавка
Што е средно, просечно имотен во однос на другите.
Англиски: middle-class

среднорочен повеќе

среднорочниот
Вид збор: Придавка
Што е на среден рок.
Англиски: medium-term
Примери:
Среднорочен план.

средство повеќе

мн. средства
Вид збор: Именка, среден род
(само мн.) Материјални можности, пари, капитал.
Англиски: means Албански: mjete

ставка повеќе

мн. ставки
Вид збор: Именка, женски род
Размер на личните доходи.
Примери:
Им ги наголемија ставките на помошните службеници.

стагнација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Застој, обично, на стопанскиот живот.
Англиски: stagnation Албански: stagnim, amulli

стаж повеќе

(едн.) стажот
Вид збор: Именка, машки род
Продолжителност на дејност во некоја област.
Англиски: working experience Албански: stazh, përvoj pune
Определено време за стекнување практичен опит, приправништво.
Англиски: apprenticeship Албански: stazh, punë praktike

стажант повеќе

мн. стажанти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што е на стаж.
Англиски: trainee
Примери:
лекар стажант

стакларница повеќе

мн. стакларници
Вид збор: Именка, женски род
Работилница, фабрика за производство на стакло.
Англиски: glass factory

стаклорезец повеќе

мн. стаклоресци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се занимава со режење стакло.
Англиски: glazier Албански: xhamaprerës

сталеж повеќе

мн. сталежи
Вид збор: Именка, машки род
Општествена група; група лица обединети со професионални интереси.
Англиски: class Албански: klasë
Примери:
Привилегиран сталеж.

станар повеќе

мн. станари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што живее во некој стан.
Англиски: tenant Албански: qiramarrës, banues

станарка повеќе

Види и: станар (м.)
мн. станарки
Вид збор: Именка, женски род
За жена станар.
Англиски: tenant Албански: qiramarrëse, banuese

стандард повеќе

мн. стандарди
Вид збор: Именка, машки род
Типичен образец на кој треба да одговара нешто по размери, форма, квалитет итн.
Англиски: standard Албански: standard

станодавец повеќе

мн. станодавци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што дава некому стан под наем.
Англиски: landlord Албански: qiradhënës
Примери:
Се тужеше со својот станодавец.

стапка повеќе

мн. стапки
Вид збор: Именка, женски род
економска единица
Англиски: rate Албански: normë, tarifë

старинар повеќе

мн. старинари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се занимава со продажба на стари предмети.
Англиски: antique dealer Албански: antikuar, shitës vjetërsinash

старинарница повеќе

мн. старинарници
Вид збор: Именка, женски род
Дуќан во кој се продаваат стари предмети.
Англиски: antique shop Албански: shitore antikuaresh

старинарски повеќе

старинарска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на старинар и старинарница.
Англиски: antique Албански: antikuare, vjetërsinash
Примери:
Старинарски дуќан.

статистика повеќе

мн. статистики
Вид збор: Именка, женски род
Исказ за количеството на масовни појави.
Англиски: statistics Албански: statistikë

статистичар повеќе

мн. статистичари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се занимава со статистика.
Англиски: statistician Албански: statisticien

стерлинг повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Само во составот фунта стерлинг.
Англиски: sterling Албански: sterling funtë

стерлиншки повеќе

Види и: стерлинг (м.)
стерлиншка
Вид збор: Придавка
Што се однесува на стерлинг.
Албански: sterlinge, e sterlingut
Примери:
стерлиншка зона

стечаен повеќе

Види и: стечај (м.)
стечајниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на стечај.
Англиски: bankruptcy Албански: falimentues
Примери:
стечајна постапка

стечаец повеќе

Види и: стечај (м.)
мн. стечајци
Вид збор: Именка, машки род
Работник што ја изгубил работата затоа што фирмата отишла во стечај.
Албански: falimentues

стечај повеќе

мн. стечаи
Вид збор: Именка, машки род
банкрот
Англиски: bankruptcy Албански: falimentim, bankrot

стовариште повеќе

мн. стоваришта
Вид збор: Именка, среден род
Место за складирање стока.
Англиски: warehouse Албански: depo, magazë

стовариштен повеќе

Види и: стовариште (ср.)
стоваришниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на стовариште.
Албански: depoje, magaze

стоденарка повеќе

мн. стоденарки
Вид збор: Именка, женски род
Банкнота од сто денари.
Албански: qindarkë

стока повеќе

мн. стоки
Вид збор: Именка, женски род
Продукт на трудот, особено подвижни предмети, наменети за размена.
Англиски: goods, commodity Албански: mall

стоковен повеќе

стоковни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на стока.
Англиски: ware Албански: malli

столарница повеќе

мн. столарници
Вид збор: Именка, женски род
столарска работилница
Англиски: carpentry Албански: zdrukthtari

стопан повеќе

мн. стопани
Вид збор: Именка, машки род
Сопственик на нешто, лице што поседува некаков вид имот.
Англиски: owner Албански: pronar
Домаќин, глава на семејството.
Англиски: host Албански: nikoqir

стопанин повеќе

Види и: стопан (м.)
мн. стопани
Вид збор: Именка, машки род
стопан
Англиски: owner Албански: pronar

стопанисува повеќе

стопанисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
работи, економски делува, ствара
Англиски: manage
Примери:
И ќерка му почна да стопанисува.

стопанисување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Водење стопанство.
Англиски: management Албански: menaxhim, ekonomizim

стопански повеќе

стопанска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на стопанство.
Англиски: economic Албански: ekonomik
Примери:
Новите стопански мерки.

стопански повеќе

Вид збор: Прилог
како газда, како сопственик
Албански: pronësisht, ekonomikisht

стопанственик повеќе

мн. стопанственици
Вид збор: Именка, машки род
деловен човек
Англиски: businessman Албански: biznesmen

стопанственички повеќе

стопанственичкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на стопанственик.
Албански: ekonomike
Примери:
стопанственички односи

стопанство повеќе

(едн.) стопанството
Вид збор: Именка, среден род
производствена единица
Албански: prodhimtari

сторнира повеќе

сторнираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Во книговодството - укине, укинува веќе книжена ставка; пренесе, пренесува на друга сметка.
Англиски: cancel Германски: stornieren Албански: stornoj

сторнирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
поништување
Англиски: cancellation Албански: stornim

сторно повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Во книговодството - исправање на грешно книжена ставка; пренесување на друга сметка.
Англиски: cancellation Албански: anulim

субвенција повеќе

мн. субвенции
Вид збор: Именка, женски род
Финансиска помош од државата на извесни установи или организации.
Англиски: subsidy Албански: subvencion

субвенционира повеќе

субвенционираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Поможе, помага финансиски.
Англиски: subsidize

субвенциониран повеќе

Види и: субвенционира (св. и несв.)
субвенционирани
Вид збор: Придавка
Што добива субвенции, финансиска помош.
Англиски: subsidized Албански: i subvencionuar
Примери:
Субвенционирана храна.

субвенционирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
субвенционира
Англиски: subsidy Албански: subvencionim

сукнар повеќе

мн. сукнари
Вид збор: Именка, машки род
Оној што произведува или продава сукно.
Англиски: weaver

супермаркет повеќе

мн. супермаркети
Вид збор: Именка, машки род
Голем маркет со богат избор на прехранбени и друг вид производи.
Англиски: supermarket

суровина повеќе

мн. суровини
Вид збор: Именка, женски род
Материја што треба допрва да се преработува.
Англиски: raw material Албански: lëndë e parë

суровински повеќе

Види и: суровина (ж.)
суровинска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на суровина.
Албански: i lëndës parë

суфицит повеќе

мн. суфицити
Вид збор: Именка, машки род
вишок
Англиски: surplus Албански: suficit, sufiçit, tepricë

суфицитарен повеќе

суфицитарна
Вид збор: Придавка
Кој има вишок, кој не може се да потроши.
Албански: suficitarë
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш