Економија - категорија

табана повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Работилница за обработка на кожи.
Англиски: tannery Албански: fabrikë lëkurash

табла повеќе

мн
Вид збор: Именка, женски род
Плоснат сад од штици на која лебарите, алваџиите ја ставаат својата стока за продавање.
Англиски: shelf Албански: shportë

таксидар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Собирач на вересијата на некој трговец.
Англиски: debt collector Турски: taksit Албански: taksëmbledhës

талон повеќе

мн. талони
Вид збор: Именка, машки род
Дел од квитанција, кој останува во кочанот.
Англиски: talon Албански: kupon
Контролен документ, купон со кој се потврдува правото на учество или користење на нешто.
Англиски: coupon Албански: kupon

тантиема повеќе

мн. тантиеми
Вид збор: Именка, женски род
Сума исплатена на автор на уметничко дело за секоја изведба или продадено дело.
Англиски: royalty

тапетар повеќе

мн. тапетари
Вид збор: Именка, машки род
Работник или занаетчија што се занимава со поставување тапети, обложување на мебел со ткаенина, кожа и други материјали.
Англиски: upholsterer, paperhanger Германски: Tapezierer

тарапана повеќе

Вид збор: Именка, женски род
работилница за сечење пари
Англиски: mint Турски: Tarab Албански: vend ku priten paratë

тарифа повеќе

мн. тарифи
Вид збор: Именка, женски род
Систем од норми за плаќање на нешто - такса, награди и сл.
Англиски: tariff Албански: tarifë

тарифен повеќе

Види и: тарифа (ж.)
тарифни
Вид збор: Придавка
Во врска со тарифа.
Англиски: rate Албански: tarifor
Примери:
тарифна ставка, тарифни цени

тврд повеќе

тврди
Вид збор: Придавка
За валута - стабилен, здрав.
Англиски: hard Албански: rëndë

тежок повеќе

тешки
Вид збор: Придавка
За индустрија со тешки (метални) производи.
Англиски: heavy Албански: i rëndë

тезга повеќе

мн. тезги
Вид збор: Именка, женски род
Маса за изложување и продажба на производи.
Англиски: stand Турски: tezgâh Албански: tezgë
Друга работа покрај редовната.
Англиски: second job Албански: punë sekondare

тезге повеќе

Види и: тезга (ж.)
мн. тезгиња
Вид збор: Именка, среден род
Специјална маса во трговски или занаетчиски дуќан.
Англиски: stand Турски: tezgâh Албански: tezgë

тековен повеќе

тековни
Вид збор: Придавка
Што се извршува во работниот процес, за време на работата.
Англиски: current Албански: vijues, i tanishëm
Примери:
Тековно одржување на лифтот.

текстил повеќе

текстилот
Вид збор: Именка, машки род
Ткаенини, текстилни стоки.
Англиски: textile Албански: tekstil

текстилен повеќе

текстилни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на текстил, кој е од текстил.
Англиски: textile Албански: e tekstilit
Примери:
Текстилна фабрика.

текстилец повеќе

мн. текстилци
Вид збор: Именка, машки род
Работник во текстилната индустрија.
Англиски: textile worker Албански: punëtor tekstil
Примери:
Штипските текстилци.

тендер повеќе

мн. тендери
Вид збор: Именка, машки род
Јавно лицитирање за прибирање понуди.
Англиски: tender Албански: tender

тенеќеџија повеќе

мн. тенекеџии
Вид збор: Именка, машки род
лимар
Англиски: tinsmith Турски: tenekeci Албански: teneqexhi

тенеќеџилница повеќе

мн. тенеќеџилници
Вид збор: Именка, женски род
Работилница за тенекиени производи.
Албански: punëtori teneqesh

тече повеќе

течат
Вид збор: Глагол, несвршен
За интерес - расте.
Англиски: run Албански: rrjedh, shkon, ecë

типизација повеќе

типизацијата
Вид збор: Именка, женски род
За производството на нешто; подведување под некаков тип, образец.
Англиски: standardization Албански: standardizim
Примери:
Типизација на производството на делови.

типографија повеќе

мн. типографии
Вид збор: Именка, женски род
Печатење на книги, текстови.
Англиски: typography Албански: tipografi
Примери:
печатарство.
печатница
Англиски: printing office Албански: shtypshkronjë

ткаач повеќе

Види и: ткајач (м.)
мн. ткаачи
Вид збор: Именка, машки род
ткајач
Англиски: weaver Албански: endës

ткаачка повеќе

Види и: ткајачка (ж.)
мн. ткаачки
Вид збор: Именка, женски род
ткајачка
Англиски: weaver Албански: endëse

ткаенина повеќе

мн. ткаенини
Вид збор: Именка, женски род
Материјал што се добива како резултат на ткаење.
Англиски: fabric Албански: pëlhurë

ткајач повеќе

мн. ткајачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што ткае.
Англиски: weaver Албански: endës

ткајачка повеќе

Види и: ткајач (м.)
мн. ткајачки
Вид збор: Именка, женски род
Жена ткајач.
Англиски: weaver Албански: endëse

ткајачница повеќе

мн. ткајачници
Вид збор: Именка, женски род
Работилница или специјална просторија во фабрика, во која се ткае.
Англиски: weaving mill

топтан повеќе

Вид збор: Прилог
Се вкуп, се заедно, не поединечно, не на парче.
Англиски: wholsale Турски: toptan Албански: toptan, krejt
Примери:
Купи или продаде нешто топтан.

топтанџија повеќе

Види и: топтан (прил.)
мн. топтанџии
Вид збор: Именка, машки род
Оној кој што купува и продава на големо, а не на мало.
Англиски: wholesaler Турски: toptancı Албански: toptanxhi

трампа повеќе

мн. трампи
Вид збор: Именка, женски род
Размена на предмет за предмет, на стока за стока - без посредство на пари.
Англиски: barter Албански: tramb, shkëmbim

трампење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) трампи
Англиски: barter Албански: trambim, shkëmbim

трампи повеќе

трампат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Разменува предмет за предмет, стока за стока.
Англиски: barter Албански: tramb, shkëmbim

трансакција повеќе

мн. трансакции
Вид збор: Именка, женски род
Трговска зделка, потфат, спогодба.
Англиски: transaction Албански: transaksion

трансфер повеќе

мн. трансфери
Вид збор: Именка, машки род
пренесување, префрлување
Англиски: transfer Албански: transfer, shpërngulje
Примери:
Трансфер на пари.

транша повеќе

мн. транши
Вид збор: Именка, женски род
Дел од поголем блок финансиски трансакции.
Англиски: tranche Француски: tranche Албански: kësti
Примери:
Се заборава кој ги давал хипотеките и кој ги трошел траншите.

трафика повеќе

мн. трафики
Вид збор: Именка, женски род
Мала продавница на тутун, на цигари.
Англиски: booth Албански: kios, qoshk

трговец повеќе

мн. трговци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се занимава со трговија.
Англиски: merchant Албански: tregtar

трговија повеќе

трговијата
Вид збор: Именка, женски род
Како дејност која се бави со рамена на стоки.
Англиски: trade Албански: tregti
Примери:
Трговија на големо (на јадро), на мало (на ситно, на дробно).

трговски повеќе

трговска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на трговец и на трговија.
Албански: tergtare

тргува повеќе

тргуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се занимава со трговија.
Англиски: trade

тргување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
дејство на трговија
Англиски: trade Албански: tregtim

трикотажа повеќе

(едн.) трикотажата
Вид збор: Именка, женски род
Текстилна стока плетена на машина; облека од таква стока, произведена фабрички.
Англиски: knitwear Албански: trikotazh

трикотажен повеќе

трикотажна
Вид збор: Придавка
Што се однесува на трикотажа.
Англиски: knitting Албански: trikotazhe
Примери:
Трикотажна фабрика, индустрија и сл.

трошарина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид такса што се плаќа на продукти за изнесување на пазариште в град.
Албански: taks konsumi

трошарински повеќе

трошаринска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на трошарина.
Албански: taks konsumi
Примери:
Трошаринска станица.

трошач повеќе

мн. трошачи
Вид збор: Именка, машки род
Оној што многу троши пари и сл.
Англиски: spendthrift Албански: harxhues
Примери:
Голем трошач е.

трошок повеќе

мн. трошоци
Вид збор: Именка, машки род
Она што ќе се даде за нешто, што ќе се потроши.
Англиски: expenditure Албански: shpenzim, harxhim

труд повеќе

мн. трудови
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Како дејност на човекот која бара умствено и физичко напрегање.
Англиски: work Албански: punë

трудбеник повеќе

мн. трудбеници
Вид збор: Именка, машки род
Работен човек, човек на трудот.
Англиски: worker Албански: punëtor

трудбеничка повеќе

Види и: трудбеник (м.)
мн. трудбенички
Вид збор: Именка, женски род
За жена трудбеник.
Албански: punëtore

трудов повеќе

трудовите
Вид збор: Придавка
Што се однесува на труд, на работа.
Албански: i punës
Примери:
Трудов иивалид.

трудоден повеќе

мн. трудодни
Вид збор: Именка, машки род
Работен ден како единица за наградување и засметување на работата.
Англиски: workday Албански: dita e punës

тутун повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
За пушење, преработен.
Англиски: tobacco Албански: duhan

тутунарство повеќе

(едн.) тутунарството
Вид збор: Именка, среден род
Стопанска гранка која се бави со производство на тутун.
Англиски: tobacco industry Албански: industria e duhanit

туџар повеќе

мн. туџари
Вид збор: Именка, машки род
трговец
Англиски: merchant Турски: tüccar Албански: tregëtar

туџарка повеќе

Види и: туџар (м.)
мн. туџарки
Вид збор: Именка, женски род
За жена туџар.
Англиски: merchant Албански: tregëtare
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш