Економија - категорија

шапкар повеќе

мн. шапкари
Вид збор: Именка, машки род
Оној што прави или продава шапки, капи.
Англиски: hatter Албански: kapelepunues, shapkëpunues

шапкарница повеќе

мн. шапкарници
Вид збор: Именка, женски род
Продавница или работилница за шапки.
Албански: punishte, dyqan shapkash

шарлаганџија повеќе

мн. шарлаганџии
Вид збор: Именка, машки род
Оној кој се занимава со производство или продажба на шарлаган.
Албански: sharllaganxhi

шарлаганџилница повеќе

мн. шарлаганџилници
Вид збор: Именка, женски род
Работилница или продавница за шарлаган.
Албански: dyqan sharllagani

шверцер повеќе

мн. шверцери
Вид збор: Именка, машки род
Контрабандист, оној што се занимава со шверц.
Англиски: smuggler Албански: kontrabandist, shvercer

шегрт повеќе

мн. шегрти
Вид збор: Именка, машки род
чирак
Англиски: apprentice Албански: shegert

шегртка повеќе

мн. шегртки
Вид збор: Именка, женски род
Чирачка, девојка чирак.
Англиски: apprentice Албански: shegerte

шегртски повеќе

шегртскиот
Вид збор: Придавка
чирачки
Албански: shegerti

шегртче повеќе

Види и: шегрт (м.)
мн. шегртчиња
Вид збор: Именка, среден род
шегрт, шегртка
Англиски: apprentice Албански: shegertçe

шеќерана повеќе

мн. шеќерани
Вид збор: Именка, женски род
Фабрика за производство на шеќер, работилница за производи од шеќер.
Англиски: sugar factory Албански: fabrikë sheqeri
Примери:
Земјоделците ги сметаат за неприфатливи новите услови за производство што ги поставуваат шеќераните.

шилинг повеќе

мн. шилинзи
Вид збор: Именка, машки род
Англиска монета.
Англиски: shilling Албански: shiling

шкарт повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
негодна стока
Англиски: scrap Албански: shkart, mall me të meta

шнајдерка повеќе

Види и: шнајдер (м.)
мн. шнајдерки
Вид збор: Именка, женски род
шивачка
Англиски: seamstress, tailor Германски: Schneiderin Албански: rrobaqepëse

шпедиција повеќе

мн. шпедиции
Вид збор: Именка, женски род
Претпријатие што нуди транспортни услуги.
Англиски: forwarder Германски: Spedition Албански: shpediter

шпекулант повеќе

мн. шпекуланти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што врши шпекулации.
Англиски: speculator Албански: spekulant
Примери:
Берзански шпекулант.

шпекулантка повеќе

Види и: шпекулант (м.)
мн. шпекулантки
Вид збор: Именка, женски род
Жема шпекулант.
Англиски: speculator Албански: spekulante

шпекулантски повеќе

Види и: шпекулант (м.)
шпекулантска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на шпекулант.
Албански: spekulante

шпекулантство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Занимавање со шпекулација.
Албански: spekulim

шпекулативен повеќе

шпекулативни
Вид збор: Придавка
Пресметан на брза и лесна добивка, печалба.
Англиски: speculative Албански: spekulativ

шпекулација повеќе

мн. шпекулации
Вид збор: Именка, женски род
Користољубива трговска дејност за брза и лесна добивка, со разни махинации.
Англиски: speculation Албански: spekulim

шпекулира повеќе

шпекулираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Врши шпекулации.
Англиски: speculate Албански: spekuloj

штедач повеќе

мн. штедачи
Вид збор: Именка, машки род
Човек што штеди, што економисува.
Англиски: saver Албански: kursimtar

штедење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Собира пари или други средства.
Англиски: saving Албански: kursim
Примери:
Штедење електрична енергија.
Не троши пари.
Англиски: saving Албански: kursim
Примери:
Поради штедење.

штеди повеќе

штедат
Вид збор: Глагол, несвршен
Здржано троши или не троши, чува нешто; за пари: остава настрана, собира.
Англиски: save Албански: kursej

штедилница повеќе

мн. штедилници
Вид збор: Именка, женски род
Завод во кој се вложуваат пари на штедење.
Англиски: savings bank Албански: kursimore
Примери:
Поштенска штедилница.

штедливец повеќе

мн. штедливци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што штеди, што економисува.
Англиски: saver Албански: kursimtar

штрајк повеќе

мн. штрајкови
Вид збор: Именка, машки род
Организирано колективно прекинување на работа во знак на незадоволство од нешто и протест против нешто.
Англиски: strike Албански: grevë

штрајкбрехер повеќе

мн. штрајкбрехери
Вид збор: Именка, машки род
Лице од определен работен колектив што штрајкува, кое се откажува од штрајкот или не го прифаќа.
Англиски: strikebreaker Германски: Streikbrecher Албански: grevëthyes

штрајкува повеќе

штрајкуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Учествува во штрајк, не работи поради штрајк, спроведува штрајк.
Англиски: strike

штрајкување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
штрајкува
Англиски: strike Албански: grevë

штрајкувач повеќе

мн. штрајкувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што штрајкува, што протестира со прекин на работа.
Англиски: striker Албански: grevist
Примери:
Штрајувачите бараа да им се покачат примањата.

штрајкувачки повеќе

штрајкувачкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на штрајкувач и штрајк.
Англиски: strike Албански: grevist
Примери:
Штрајкачки одбор.

шумарина повеќе

мн. шумарини
Вид збор: Именка, женски род
шумска такса
Албански: taksë pyjesh

шумарство повеќе

(едн.) шумарството
Вид збор: Именка, среден род
Раководење со шумите како стопанска гранка.
Англиски: forestry Албански: pylltari
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш