Зоологија - категорија

фазан повеќе

мн. фазани
Вид збор: Именка, машки род
Птица слична со кокошка.
Латински: Phasianus colchicus Англиски: pheasant

фауна повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Животинскиот свет, целокупноста на сите животински видови во некоја област, во некое време и сл.
Англиски: fauna
Примери:
Македонските планини имаат богата фауна.

фаунски повеќе

фаунска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на фауна
Примери:
фаунски испитувања

фил повеќе

мн. филови
Вид збор: Именка, машки род
слон
Англиски: elephant Турски: fil Албански: fil, elefant

филоксера повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Инсект што ја напаѓа обично виновата лоза.
Латински: Phylloxera vastatrix Англиски: vine fretter

фламинго повеќе

мн. фламинга
Вид збор: Именка, машки род
Јужна птица со розеви перја и долги танки нозе и врат; црвена чапја.
Латински: Phoenicopterus Англиски: flamingo

фока повеќе

мн. фоки
Вид збор: Именка, женски род
Вид морски цицач што живее во студените мориња, тулјан.
Латински: Phoca vitulina Англиски: seal

фокстериер повеќе

мн. фокстериери
Вид збор: Именка, машки род
мал темпераментен пес
Англиски: fox terrier
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш