Информатика - категорија

резолуција повеќе

мн. резолуции
Вид збор: Именка, женски род
Квалитет на сликата, острина на слика.
Англиски: resolution Албански: rezolucion
Примери:
дисплеј со резолуција 1196 x 720 пиксели

реконфигурира повеќе

реконфигурираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Конфигурира повторно, поинаку.
Англиски: reconfigure

репрограмира повеќе

репрограмираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Менување на програмот, одново програмирање на софтверот.
Англиски: re-program Албански: reprogramim
Примери:
Го репрограмирав печатењето на месечниот извештај.

ресетира повеќе

ресетираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Исклучува и повторно вклучува електронски систем.
Англиски: reset

реципиент повеќе

мн. реципиенти
Вид збор: Именка, машки род
Примач на информации или нарачки.
Англиски: recipient

рибон повеќе

мн. рибони
Вид збор: Именка, машки род
Лента за машина за пишување или за сметање; лента за компјутерски принтер.
Англиски: ribbon

роаминг повеќе

роамингот
Вид збор: Именка, машки род
Користење на мобилниот телефон во туѓи мрежи, посебно во странство.
Англиски: roaming

робот повеќе

мн. роботи
Вид збор: Именка, машки род
Поимот воведен од чешкиот писател Карел Чапек за човек-машина со сопствена самостојна интелегинција.
Англиски: robot Албански: robot
а - б - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш