Информатика - категорија

сајт повеќе

мн. сајтови
Вид збор: Именка, машки род
Интернет-локација на која се објавуваат веб-страници.
Англиски: site

сервер повеќе

мн. сервери
Вид збор: Именка, машки род
компјутерски сервер
Англиски: server Албански: server

скајп повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Софтверска алатка што им овозможува на корисниците да разговараат преку Интернет.
Англиски: Skype

скенер повеќе

мн. скенери
Вид збор: Именка, машки род
Апарат за скенирање документи.
Англиски: scanner

скенира повеќе

скенираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Копира и претвора документ во дигитална форма.
Англиски: scan

слајд повеќе

мн. слајдови
Вид збор: Именка, машки род
Слика што се презентира на екран.
Англиски: slide

сметач повеќе

мн. сметачи
Вид збор: Именка, машки род
Електронски уред што може да се програмира за извршување најразлични задачи.
Англиски: computer

софтвер повеќе

мн. софтвери
Вид збор: Именка, машки род
Збир на компјутерски програми и податоци наменети за раководење на компјутер за тоа што како треба да работи.
Англиски: software Албански: softuer, sigurim programesh

стик повеќе

мн. стикови
Вид збор: Именка, машки род
Компјутерски дел што се приклучува и исклучува со вметнување во одреден интерфејс.
Англиски: stick
а - б - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш