Информатика - категорија

фајл повеќе

мн. фајлови
Вид збор: Именка, машки род
Збир на логично поврзани податоци складирани под едно име.
Англиски: file

факс повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Машина за испраќање и примање на копии на документи.
Англиски: fax
Копија на документ добиена од ваква машина.
Англиски: fax

Фејсбук повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Социјална мрежа која служи за дружење и размена на информации.
Англиски: Facebook

фидбек повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
повратна спрега, повратна информација
Англиски: feedback

фонт повеќе

мн. фонтови
Вид збор: Именка, машки род
Букви за печатење со одреден изглед.
Англиски: font

форматира повеќе

форматираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Доведе, претвори во одреден формат.
Англиски: format

фотокопија повеќе

мн. фотокопии
Вид збор: Именка, женски род
Репродукција на оригиналот добиена со копирање на фотокопирен апарат.
Англиски: copy

фотокопир повеќе

мн. фотокопири
Вид збор: Именка, машки род
апарат за фотокопирање
Англиски: copier

фотокопира повеќе

фотокопираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи, прави точна репродукција, фотокопија.
Англиски: copy

фотокопирен повеќе

фотокопирниот
Вид збор: Придавка
Што служи за фотокопирање.
а - б - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш