Информатика - категорија

хакер повеќе

мн. хакери
Вид збор: Именка, машки род
Компјутерски корисник што недозволено влегува во туѓи системи и уништува или краде информации.
Англиски: hacker

хакерски повеќе

Види и: хакер (м.)
хакерскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на хакер.

хардвер повеќе

хардверот
Вид збор: Именка, машки род
Физичкиот дел на еден компјутер.
Англиски: hardware Албански: hardhuer

хард-диск повеќе

мн. хард-дискови
Вид збор: Именка, машки род
Дел од компјутерскиот систем, магнетен уред за складирање, трајно чување на програмите и податоците во компјутерот.
Англиски: hard disk

хексадецимален повеќе

хексадецимални
Вид збор: Придавка
Што е на основа на 16.
Англиски: hexadecimal
Примери:
хексадецимален код
а - б - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш