Информатика - категорија

широкопојасен повеќе

широкопојасниот
Вид збор: Придавка
Што има голем капацитет за брз пренос на податоци.
Англиски: wide-band Албански: brezgjërë
Примери:
Широкопојасен Интернет пристап.

шифра повеќе

мн. шифри
Вид збор: Именка, женски род
Условни знаци за тајно писмо.
Англиски: code Албански: shifër, kod

шифрира повеќе

шифрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Пишува, напише со шифра.
Англиски: encrypt

шифриран повеќе

шифрирани
Вид збор: Придавка
Напишан со шифра.
Англиски: encrypted Албански: i koduar, i shifruar
Примери:
Шифрирано писмо.

шифрирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
шифрира
Англиски: encryption Албански: shifrim, kodim
а - б - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш