Иронично - категорија

дегенерик повеќе

мн. дегенерици
Вид збор: Именка, машки род
глупак, чудак, манијак
Англиски: maniac Албански: bastard, maniak

драскач повеќе

мн. драскачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што пишува бесмислици, глупости.
Англиски: scribbler

дрвник повеќе

мн. дрвници
Вид збор: Именка, машки род
глупак, будала
Англиски: fool

другарче повеќе

Види и: другар (м.)
мн. другарчиња
Вид збор: Именка, среден род
Кон возрасно лице.
Англиски: pal Албански: shok

дувло повеќе

мн. дувла
Вид збор: Именка, среден род
Неуредено, нечисто место (куќа, стан, соба).
Англиски: den Албански: strofkë, shpellë

души повеќе

душат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек – мириса; насетува нешто.
Англиски: sense Албански: përshtypje

душогрижник повеќе

мн. душогрижници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што претерано, наметливо, непотребно се грижи, се интересира за другите.
Албански: shpirtmirë
а - б - в - г - д - з - ѕ - и - ј - к - м - н - о - п - р - с - у - ф - х - ш