Историја - категорија

забит повеќе

мн. забити
Вид збор: Именка, машки род
Турски воен старешина.
Англиски: officer Турски: zabit

задруга повеќе

мн. задруга
Вид збор: Именка, женски род
Семејна заедница, фамилија со поголем број членови, поврзани со блиска крвна сродство, кон водат заедничко домаќинство и имаат заеднички имот.
Англиски: extended family Албански: bashkësi

задужбина повеќе

мн. задужбини
Вид збор: Именка, женски род
Градба (обично црква, манастир) подигната за душа и во спомен на основачот.
Англиски: foundation Албански: vendtrashëgimi

закрепостен повеќе

закрепостениот
Вид збор: Придавка
Што е зависен, потчинет.
Англиски: adscript

закрепости повеќе

закрепостат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некого крепосник, кмет.
Албански: bujkrob
Направи некого крепостен.
Англиски: enslave Албански: skllavërojë

замок повеќе

мн. замоци
Вид збор: Именка, машки род
Средновековен феудален дворец со тврдини.
Англиски: castle Албански: kështjell, kala

заптија повеќе

мн. заптии
Вид збор: Именка, машки род
Турски стражар.
Турски: zaptiye
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш