Историја - категорија

раја повеќе

(едн.) рајата
Вид збор: Именка, женски род
Немухамеданското население во Отоманската Империја.
Турски: reaya Албански: rajë
Покорен христијанин во Отоманската Империја.
Албански: rajë

рајатин повеќе

Види и: раја (ж.)
мн. рајати
Вид збор: Именка, машки род
Покорен христијанин во Отоманската Империја, поданик.
Англиски: subject

ракопис повеќе

мн. ракописи
Вид збор: Именка, машки род
Ракописен споменик од старата писменост.
Англиски: manuscript Албански: manuskript
Примери:
Изучување на старите ракописи.

рановизантиски повеќе

рановизантиска
Вид збор: Придавка
Што е, што се појавува во раниот византиски период.

ранохристијански повеќе

мн. кратеници
Вид збор: Придавка
Што е од времето на раното христијанство.
Англиски: early Christian

рапир повеќе

мн. рапири
Вид збор: Именка, машки род
Меч со двострано сечило и со шилест врв.
Англиски: rapier Француски: rapièr

рапсод повеќе

мн. рапсоди
Вид збор: Именка, машки род
старогрчки пејач

рапсодија повеќе

мн. рапсодии
Вид збор: Именка, женски род
Кај старите Грци - песна на рапсод.
Англиски: rhapsody Албански: rapsodi

раскрепости повеќе

раскрепостат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи од кметска зависност.
Албански: çliron nga robëria çifçie
(се раскрепости) Се ослободи од кметска зависност.
Албански: çlirohet nga varësia kmetore

раскрепостува повеќе

Види и: раскрепости (св.)
(се) раскрепостуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раскрепости

раскрепостување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) раскрепостува

распне повеќе

распнат
Вид збор: Глагол, свршен
Прикове, прицврсти на крст.
Англиски: crucify Албански: kryqëzoj

реал повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Стара шпанска сребрена и бакарна монета; сребрена монета во Португалија, Бразил и Мексико.
Англиски: Real Албански: real

реванш повеќе

реваншот
Вид збор: Именка, машки род
Отплата, одмазда за пораз во војна, во игра, а исто така и повторната борба преземена заради победа над поранешниот победник.
Англиски: revanche Француски: revanche Албански: revansh
Примери:
Нашите непријатели се готвеа со години за реванш.

револуција повеќе

мн. револуции
Вид збор: Именка, женски род
Коренит преврат во општествено - политичките односи.
Англиски: revolution Албански: revolucion
Примери:
Октомвриската револуција.

регентство повеќе

регентството
Вид збор: Именка, среден род
Периодот на регентското владеење.
Англиски: regency Албански: regjencë

ренесанс повеќе

Види и: ренесанса (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
ренесанса
Англиски: Renaissance

ренесанса повеќе

(едн.) ренесансата
Вид збор: Именка, женски род
Епоха на преродба во Европа во XIV-XVI век.
Англиски: renaissance Албански: renesansë, rilindje

републички повеќе

републичка
Вид збор: Придавка
Кој го простира своето дејство во пределите на една република.
Примери:
Републички секретаријат.

реформација повеќе

(едн.) реформацијата
Вид збор: Именка, женски род
Религиозно и социјално-политичко движење против католичката црква во Западна Европа во 16 век.
Англиски: reformation Германски: Reformation

реформизам повеќе

реформизмот
Вид збор: Именка, машки род
Движење за подобрување на социјалните состојби или за менување на политичкиот програм.
Англиски: reformism

рик повеќе

мн. рикови
Вид збор: Именка, машки род
Песок од оловна руда кој се употребувал за сушење на свежо испишаниот текст.
Албански: zallë

Рим повеќе

Вид збор: Име
Главен град на Римската Империја.
Англиски: Rome Албански: Roma

Римјанин повеќе

мн. Римјани
Вид збор: Именка, машки род
Жители на Римското Царство или на древниот Рим.
Англиски: Roman Албански: Romak

римски повеќе

Види и: Рим (име.)
римска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на Рим, почесто на античкиот Рим.
Англиски: roman

ритер повеќе

мн. ритери
Вид збор: Именка, машки род
Во Западна Европа во средниот век - лице што му припаѓало на воено-благородничкиот сталеж, феудал.
Англиски: knight Германски: Ritter Албански: kalorës

ритерски повеќе

ритерскиот
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на ритер.
Англиски: knightly

ритерство повеќе

ритерството
Вид збор: Именка, среден род
Ритерски сталеж.
Англиски: knighthood Албански: kalorësi

рицар повеќе

Види и: ритер (м.)
мн. рицари
Вид збор: Именка, машки род
ритер
Англиски: knight

роб повеќе

мн. робови
Вид збор: Именка, машки род
Во робовладетелското општество - човек кој е лишен од средствата за производство и кој се јавува како полна сопственост на својот господар.
Англиски: slave Албански: rob

робија повеќе

мн. робии
Вид збор: Именка, женски род
робување, ропство
Англиски: slavery Албански: robëri

робовладелец повеќе

Види и: робовладетел (м.)
мн. робовладелци
Вид збор: Именка, машки род
робовладетел
Англиски: slaveholder

робовладетел повеќе

мн. робовладетели
Вид збор: Именка, машки род
Во робовладетелското општество - сопственик на робови.
Англиски: slaveholder

робовладетелски повеќе

робовладетелска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на робовладетел; заснован врз ропството.
Примери:
Робовладетелско општество.

робовладетелство повеќе

робовладетелството
Вид збор: Именка, среден род
Општествен систем заснован врз ропството.
Англиски: slavery

род повеќе

мн. родови
Вид збор: Именка, машки род
Основна заедница на првобитното општество - група луѓе сврзани со крвно родство.
Англиски: tribe Албански: fis

романизација повеќе

Вид збор: Именка, женски род
романизирање
Албански: romanizim
Примери:
Романизација на населението во Грција.

романизира повеќе

романизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Присили, присилува некого или нешто да ги усвои основните елементи на културата и јазикот на Стариот Рим.
Албански: romanizon
(се романизира) Усвои, усвојува културата на Стариот Рим.
Албански: romanizohet

романизирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) романизира
Албански: romanizoj
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш