Историја - категорија

талир повеќе

мн. талири
Вид збор: Именка, машки род
Стара сребрена монета.
Англиски: thaler Германски: Taler

Тевтон повеќе

мн. Тевтони
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на древно германско племе.
Англиски: Teuton

титовка повеќе

мн. титовки
Вид збор: Именка, женски род
Партизанска капа.

титула повеќе

мн. титули
Вид збор: Именка, женски род
Како почесно звање што го носеле или го носат лица од определена социјална положба - како кнез, гроф, барон и сл.
Англиски: title Албански: titull

тога повеќе

мн. тоги
Вид збор: Именка, женски род
Горна машка облека на полноправните граѓани во Стариот Рим.
Англиски: toga Албански: togë

тонфилм повеќе

мн. тонфилмови
Вид збор: Именка, машки род
Филм со синхронизиран тон.
Англиски: sound film

трибун повеќе

мн. трибуни
Вид збор: Именка, машки род
Во Стариот Рим - должносно лице што го избирале плебејците за да ги штити нивните интереси.
Англиски: tribun Албански: tribun

триумвир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
член на триумвиратот

триумвират повеќе

мн. триумвирати
Вид збор: Именка, машки род
Во Стариот Рим - заедничко владеење на три лица.
Англиски: triumviratе

триумф повеќе

мн. триумфи
Вид збор: Именка, машки род
Во Стариот Рим - свечено влегување на војсководец, со војските, во градот.
Англиски: triumph Албански: triumf

триумфален повеќе

триумфална
Вид збор: Придавка
Направен во чест на некаква голема победа.
Англиски: triumphant

троглодити повеќе

троглодитите
Вид збор: Именка, множина
Примитивни, првобитни, пештерски луѓе.
Англиски: troglodyte

Троја повеќе

Вид збор: Име
Антички град во Мала Азија.
Англиски: Troy

тројански повеќе

Види и: Троја (име.)
тројанска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Троја.
Англиски: trojan

трубадур повеќе

мн. трубадури
Вид збор: Именка, машки род
средновековен провансалски поет-пејач
Англиски: troubadour

трубадурски повеќе

трубадурска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на трубадур.
Примери:
Трубадурски песни.

туљбе повеќе

мн. туљбиња
Вид збор: Именка, среден род
Гробница на светец или војсководител од времето на Османлиската Империја.
Турски: turbe

турнир повеќе

мн. турнири
Вид збор: Именка, машки род
Натпревари меѓу рицари во бојна вештина и сила.
Англиски: tournament Албански: turnir

турчење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Потурчување, примање на муслиманската вера за време на турското владение.

турчи повеќе

турчат
Вид збор: Глагол, несвршен
потурчува
Албански: turqizoj
(се потурчува) Ја менува верата.
Англиски: convert Албански: turqizohem
Примери:
(разг.) Ако се турчиме барем за фајде!

туфекчија повеќе

мн. туфекџии
Вид збор: Именка, машки род
Војник вооружен со пушка.
Англиски: infantryman Албански: ushtar infanterist, këmbësori
Припадник на некогашната султанова гарда.
Англиски: palace guard Албански: pjestar i gardës sulltanit
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш