Историја - категорија

ударник повеќе

мн. ударници
Вид збор: Именка, машки род
Истакнат работник во социјалистички работен натпревар.
Англиски: hero

ударничка повеќе

Види и: ударник (м.)
мн. ударнички
Вид збор: Именка, женски род
жена ударник
Англиски: hero

ударништво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ударник

улан повеќе

мн. улани
Вид збор: Именка, машки род
Коњаник вооружен со копје.
Англиски: horseman

унија повеќе

мн. унии
Вид збор: Именка, женски род
Обединение на православната црква со католичката, под власта на папата.
Англиски: union Албански: union

унијат повеќе

Види и: унија (ж.)
мн. унијати
Вид збор: Именка, машки род
Православен под унијата.

уравниловка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Политика на изедначени примања во комунизмот.
Англиски: egalitarianism

уставобранител повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Бранител на уставот.

усташ повеќе

мн. усташи
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на познатата хрватска фашистичка организација.

усташки повеќе

усташкиот
Вид збор: Придавка
Што е поврзано со усташ.

утврда повеќе

Вид збор: Именка, женски род
тврдина, фортификација
Англиски: fortification
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш