Книжевен збор - категорија

баштина повеќе

мн. баштини
Вид збор: Именка, женски род
Целокупното наследство на зачуваното богатство од минатото.
Англиски: heritage

безизлез повеќе

Види и: безизлезен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
безизлезен
Англиски: hopelessness

беспределен повеќе

беспределниот
Вид збор: Придавка
Што е бескраен.
Англиски: unlimited
Примери:
Беспределен спокој.

боготвори повеќе

боготворат
Вид збор: Глагол, несвршен
обожава
Англиски: worship

богоугоден повеќе

Види и: богоугодник (м.)
богоугодниот
Вид збор: Придавка
праведен, религиозен
Англиски: godfearing

богоугодник повеќе

мн. богоугодници
Вид збор: Именка, машки род
Човек што живее според законите на христовата вера.

богочовек повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Човек со божји особини; Исус, синот божји во лик и тело на човек.
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш