Книжевен збор - категорија

девастација повеќе

(едн.) девастацијата
Вид збор: Именка, женски род
уништување, сотирање
Англиски: devastation

дегутантен повеќе

дегутантни
Вид збор: Придавка
Што предизвикува одвратност, одбивност, огорченост.
Англиски: obnoxious Француски: dégoûtant

деец повеќе

мн. дејци
Вид збор: Именка, машки род
Истакнат јавен, општествен работник.
Англиски: activist Албански: aktivist, veprimtar

дележ повеќе

Види и: делба (ж.)
мн. дележи
Вид збор: Именка, машки род
делба
Англиски: separation

дехуманизиран повеќе

Види и: дехуманизира (св. и несв.)
дехуманизираниот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) дехуманизира
Англиски: dehumanized

доблесно повеќе

Вид збор: Прилог
На доблестен начин.

доблест повеќе

мн. доблести
Вид збор: Именка, женски род
Позитивна особина, добри својства, непорочност.
Англиски: virtue Српски: врлина Албански: virtyt

доблестен повеќе

доблесниот
Вид збор: Придавка
чесен, храбар
Англиски: virtuous

добродетел повеќе

мн. добродетели
Вид збор: Именка, женски род
Позитивни, добри особини, морална чистота, непорочност.
Англиски: virtue Албански: vyrtit, bëmirës

дожди повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
Врне, паѓа дожд.
Англиски: rain

достојание повеќе

мн. достојанија
Вид збор: Именка, среден род
Тоа што се прифаќа како неразделна сопственост на некого или на нешто.
Англиски: dignity
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш