Книжевен збор - категорија

егалитарен повеќе

егалитарниот
Вид збор: Придавка
Што е за политичка и социјална еднаквост.
Англиски: egalitarian

ежедневен повеќе

ежедневниот
Вид збор: Придавка
секојдневен
Англиски: everyday

еквилибриум повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Состојба на рамнотежа.
Англиски: equilibrium

еклога повеќе

мн. еклоги
Вид збор: Именка, женски род
избран текст или цитат
Англиски: eclogue

емпатија повеќе

(едн.) емпатијата
Вид збор: Именка, женски род
Спремност и способност да се сочувствува со други луѓе.
Англиски: empathy

ескепизам повеќе

(едн.) ескепизмот
Вид збор: Именка, машки род
Склоност кон барање засолниште од реалноста преку мечтаење, фантазирање итн.
Англиски: escapism

етаблира повеќе

етаблираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
воспостави, зацврсти, зацврсне
Англиски: establish Француски: établir
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш