Книжевен збор - категорија

лапис повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
камен
Англиски: stone Албански: gur

ларпурлартизам повеќе

(едн.) ларпурлартизмот
Вид збор: Именка, машки род
Сфаќање дека уметноста треба да постои само заради уметноста и не смее да биде средство или цел на нешто друго.
Француски: L'art pour l'art Албански: larpurlartizëm

ливреја повеќе

мн. ливреи
Вид збор: Именка, женски род
Униформа, обично украсена со гајтани, за вратари, слуги и сл.
Англиски: livery

лира повеќе

мн. лири
Вид збор: Именка, женски род
Симбол во поетската уметност.
Англиски: lyra Албански: lirikë

лице повеќе

мн. лица
Вид збор: Именка, среден род
Личност, лик, јунак во драмско, во уметничко дело.
Англиски: person Албански: personazh

лузна повеќе

мн. лузни
Вид збор: Именка, женски род
Психолошки - траги од некаква ситуација (обично непријатна, лоша).
Англиски: scar Албански: mbresë
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш