Книжевен збор - категорија

македонољубец повеќе

мн. македонољупци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што ја љуби Македонија.
Англиски: patriot

мементо повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Дел од католичката миса во кој свештеникот ги споменува живите и мртвите.
Англиски: memento Албански: memento
опомена
Англиски: admonition Албански: vërejtje

мироглед повеќе

мн. мирогледи
Вид збор: Именка, машки род
поглед на светот
Англиски: view

мис повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Госпоѓици, за именување или при обраќање кон млада жена или кон девојка.
Англиски: miss Албански: mis

мистер повеќе

мн. мистери
Вид збор: Именка, машки род
Господин, за именување или при обраќање кон маж, особено од англиско говорно подрачје.
Англиски: mister Албански: mister

многуглаголив повеќе

многуглаголивиот
Вид збор: Придавка
зборлест, зборлив
Англиски: talkative
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш