Книжевен збор - категорија

набој повеќе

мн. набои
Вид збор: Именка, машки род
Исполнетост со некое својство.
Англиски: charge Албански: mbushje

наслути повеќе

наслутат
Вид збор: Глагол, свршен
насети, предосети
Англиски: sense

недра повеќе

недрата
Вид збор: Именка, множина
пазуви, гради
Англиски: bosom

незван повеќе

незваниот
Вид збор: Придавка
Што не е поканет.

неконструктивен повеќе

неконструктивниот
Вид збор: Придавка
Што не е конструктивен.
Примери:
неконструктивен предлог

немајкаде повеќе

Вид збор: Прилог
Без друга можност, без алтернатива.
Англиски: without alternative
Примери:
По изборната казна на граѓаните тој одговори експресно и до немајкаде арогантно.

непопречување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
отсуство на опструкција, отсусво на пречки

непризнателен повеќе

непризнателниот
Вид збор: Придавка
Што не е признателен; неблагодарен.

несанкциониран повеќе

несанкционирани
Вид збор: Придавка
Што не е повикан на одговорност; што не е санкциониран.
Англиски: unsanctioned

нималку повеќе

Вид збор: Прилог
ни малку
Англиски: not at least
Примери:
Тие влегуваат во сферата на глупоста а нималку на шармот.
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш