Книжевен збор - категорија

обезимени повеќе

обезименат
Вид збор: Глагол, свршен
Одземе име, направи да биде безимен.
Англиски: anonymize

ововременски повеќе

ововременска
Вид збор: Придавка
сегашен, современ, модерен
Англиски: contemporary
Примери:
ововременска заедница

овоплоти повеќе

Види и: воплоти (св.)
овоплотат
Вид збор: Глагол, свршен
воплоти, олицетвори
Англиски: embody

одразителен повеќе

Вид збор: Придавка
рефлексивен, мисловен
Англиски: reflexive

одразителност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рефлексивност, мисловност
Англиски: reflexivеness

оживотворувачки повеќе

оживотворувачкиот
Вид збор: Придавка
Што оживотворува, што дава, вдахнува живот; што исполнува.

окосница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рамка, опсег
Англиски: framework Српски: окосница

омега повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Последна буква од грчката азбука.
Англиски: omega Албански: omega
крај
Англиски: end Албански: fund

опора повеќе

мн. опори
Вид збор: Именка, женски род
поткрепа, поддршка
Англиски: support

орисија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
судбина
Англиски: destiny

ослови повеќе

ословат
Вид збор: Глагол, свршен
Викне некого на име.
Англиски: address

откровение повеќе

мн. откровенија
Вид збор: Именка, среден род
Тоа што открива некоја вистина.
Англиски: revelation Албански: shpallje, zbulim

оттаму повеќе

Вид збор: Прилог
Од тоа, поради / заради тоа.
Англиски: therefore Албански: për atë

оттука повеќе

Вид збор: Прилог
оттаму
Англиски: therefore

отчет повеќе

мн. отчети
Вид збор: Именка, машки род
Писмен или устен извештај за извршена дејност.
Англиски: report
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш