Книжевен збор - категорија

уброи повеќе

убројуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе, вклучи некого или нешто во бројот на...
Англиски: include Албански: përfshij, inkludoj
Примери:
Да го уброи во најдобрите другари.
(се убројува) Се вброи себе.
Англиски: include Албански: numërohem

увертира повеќе

мн. увертири
Вид збор: Именка, женски род
Увод, почеток на нешто, на некакви настани.
Англиски: overture Француски: ouverture Албански: uverturë

уви повеќе

Вид збор: Извик
За израз на сожаление, болка, мака!

умисли повеќе

Види и: умисла (ж.)
умислат
Вид збор: Глагол, свршен
смисли, спреми, испланира
Англиски: premeditate

упорствува повеќе

упорствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Упорен е, се противи.
Англиски: persist

упорствување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
упорствува
Англиски: persistence

утре повеќе

Вид збор: Прилог
(како именка, среден род) иднина
Англиски: future Албански: të ardhmen

ухлебие повеќе

мн. ухлебија
Вид збор: Именка, среден род
Добро место во служба, добра работа што овозможува опстанок.
Англиски: position

учи повеќе

учат
Вид збор: Глагол, несвршен
(со предмет) Основува, развива некоја мисла, теорија.
Англиски: establish Албански: mëson
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш