Книжевен збор - категорија

честољубец повеќе

мн. честољупци
Вид збор: Именка, машки род
Многу честољубив човек.

четиристишие повеќе

мн. четиристишија
Вид збор: Именка, среден род
Строфа од четири стиха.

чистилиште повеќе

(едн.) чистилиштето
Вид збор: Именка, среден род
Според познатите христијански верувања - место во задгробниот свет, пред влегувањето во рајот.
Англиски: purgatory

човечество повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
човештво
Англиски: mankind

чуло повеќе

мн. чула
Вид збор: Именка, среден род
сетиво, сетило
Англиски: sense
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш