Книжевен збор - категорија

јадовен повеќе

Види и: јаден (прид.)
јадовниот
Вид збор: Придавка
јаден
Англиски: pitiable

јадовит повеќе

јадовитиот
Вид збор: Придавка
Исполнет со јад.
Англиски: angry

јадровит повеќе

јадровитиот
Вид збор: Придавка
Суштински, што го содржи најважното.
Англиски: essential

јазикотворен повеќе

јазикотворниот
Вид збор: Придавка
Што има својство да влијае на оформувањето на стандардниот јазик.

јунаков повеќе

јунаковиот
Вид збор: Придавка
Што му припаѓа на јунак.
Англиски: hero's

јуродив повеќе

јуродивиот
Вид збор: Придавка
Тој што е истовремено свет, со пророчка моќ и ментално ретардиран од раѓање.

јурта повеќе

мн. јурти
Вид збор: Именка, женски род
Преносно живеалиште во конусна форма кај некои номадски азиски народи, направено од дрвен скелет и покриено со филц или со кожа.
Англиски: tent Турски: yurt
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш