Книжевен збор - категорија

љубим повеќе

Види и: љубен (прид.)
љубими
Вид збор: Придавка
најсакан, омилен
Англиски: favourite

љубознаен повеќе

Види и: љубопитен (прид.)
љубознајни
Вид збор: Придавка
љубопитен
Англиски: curious

љубопитствува повеќе

љубопитствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Е љубопитен.

љубува повеќе

(се) љубуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се восхитува, гледа нешто со уживање.
Англиски: indulge
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш