Ликовна уметност - категорија

црта повеќе

цртаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Изобразува уметнички со молив, перо, јаглен, бои и сл.
Англиски: draw Албански: vizatoj
Примери:
Го црташе детето во природна големина.

цртанка повеќе

мн. цртанки
Вид збор: Именка, женски род
тетратка, блок за цртање
Англиски: sketch pad

цртање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Уметничко изобразување со бои, молив и сл.
Англиски: drawing Албански: pikturim
Примери:
сала за цртање, хартија за цртање

цртеж повеќе

мн. цртежи
Вид збор: Именка, машки род
Во црно на бела позадина со рака нацртана слика.
Англиски: drawing Албански: vizatim
Примери:
Цртежи од секојдневието.
а - б - в - г - ж - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - ш