Ликовна уметност - категорија

шарка повеќе

мн. шарки
Вид збор: Именка, женски род
Некаков цртеж од повеќе бои, зарешка, украс на нешто.
Англиски: decoration, pattern Албански: dekoracion

штафелај повеќе

мн. штафелаи
Вид збор: Именка, машки род
Ногалки на кои сликарот го поставува платното за сликање.
Англиски: easel Германски: Staffelei
а - б - в - г - ж - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - ш