Литература - категорија

бајка повеќе

мн. бајки
Вид збор: Именка, женски род
Кус расказ исполнет со фантастични случки и со натприродни суштества.
Англиски: fairy tale

балада повеќе

мн. балади
Вид збор: Именка, женски род
Лирско-епска песна со тажна содржина.
Англиски: ballad

басна повеќе

мн. басни
Вид збор: Именка, женски род
Кратка епска творба во стих или во проза со поучна содржина, во која луѓето и нивните карактеристики обично се претставени преку животни, растенија или предмети.
Англиски: fable Албански: fabul

баснописец повеќе

мн. баснописци
Вид збор: Именка, машки род
Составувач, писател на басни.
Англиски: fabulist

баснотворец повеќе

мн. баснотворци
Вид збор: Именка, машки род
баснописец
Англиски: fabulist

белетрист повеќе

мн. белетристи
Вид збор: Именка, машки род
Автор на белетристички дела, писател.
Англиски: writer

белетристика повеќе

(едн.) белетристиката
Вид збор: Именка, женски род
Уметничка литература во проза (романи, раскази, новели) и поезија.
Англиски: fiction

библиотека повеќе

мн. библиотеки
Вид збор: Именка, женски род
Серија книги од определен вид издадени како целина.
Англиски: library Албански: bibliotekë

биограф повеќе

мн. биографи
Вид збор: Именка, машки род
Пишувач на биографија.
Англиски: biographer

биографија повеќе

мн. биографии
Вид збор: Именка, женски род
Опис на животот на некоја личност.
Англиски: biography
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч