Литература - категорија

галерија повеќе

мн. галерии
Вид збор: Именка, женски род
Низа од ликови или од типови ликови во некое книжевно дело, книжевен опус или во животот.
Англиски: gallery Албански: galeri

глоса повеќе

мн. глоси
Вид збор: Именка, женски род
појаснувачка забелешка
Англиски: gloss Албански: glos, sqarim
Краток полемички коментар во јавен медиум за актуелно случување.
Англиски: commentary Албански: komentar

гротеска повеќе

мн. гротески
Вид збор: Именка, женски род
Претерано искарикирано претставување на ликови, настани во литературата, театарот, уметноста воопшто.
Англиски: grotesque Албански: groteskë
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч