Литература - категорија

запишувач повеќе

мн. запишувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што запишува, што забележува нешто.
Англиски: writer

заплет повеќе

мн. заплети
Вид збор: Именка, машки род
Елемент на книжевна дело, особено на драма, во кој доаѓа до израз судирот во градењето на дејството, интересите на ликовите.
Англиски: peripety Албански: ndërlikim

зборник повеќе

мн. зборници
Вид збор: Именка, машки род
Книга составена од повеќе книжевни или научни статии, расправи, документи, обично тематски поврзани.
Англиски: anthology
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч