Литература - категорија

напис повеќе

мн. написи
Вид збор: Именка, машки род
Текст (обично новинарско-публицистички) што не е строго ограничен во однос на стилот, должината или темата.
Англиски: writing

наративен повеќе

наративни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на нарација.
Англиски: narrative
Примери:
наративен жанр

наратор повеќе

мн. наратори
Вид збор: Именка, машки род
Раскажувач, тој што води низ дејството на драмата, на филмот и сл.
Англиски: narrator

нарација повеќе

мн. нарации
Вид збор: Именка, женски род
расказ, раскажување
Англиски: narration

новела повеќе

мн. новели
Вид збор: Именка, женски род
Средно по големина литературно прозно дело, проширен расказ.
Англиски: novella

новелист повеќе

мн. новелисти
Вид збор: Именка, машки род
Автор на новели.
Англиски: novelist
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч