Литература - категорија

оглед повеќе

мн. огледи
Вид збор: Именка, машки род
Вид кратка и концизна книжевна расправа.
Англиски: essay Албански: sprovë

ода повеќе

мн. оди
Вид збор: Именка, женски род
Свечена лирска песна во која се воспева некоја значајна личност, историски настан, идеја и сл.
Англиски: ode Албански: ode

октава повеќе

мн. октави
Вид збор: Именка, женски род
Строфа од осум стихови.
Англиски: octave Албански: oktavë

осмерец повеќе

мн. осмерци
Вид збор: Именка, машки род
Стих од осум слога.
Англиски: verse Албански: tetörrokösh
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч