Литература - категорија

размер повеќе

мн. размери
Вид збор: Именка, машки род
Број на слогови или стапки во стихот.
Латински: metrum Англиски: measure Албански: njësi për matje të vargjeve
Примери:
Размерот на стихот.

ракопис повеќе

мн. ракописи
Вид збор: Именка, машки род
Текст напишан на рака или на машина; оригинален текст од кој се врши набирање.
Англиски: manuscript Албански: dorëshkrim
Примери:
Уште не ги прегледал ракописите.

раскажувач повеќе

мн. раскажувачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што пишува раскази.
Англиски: novelist Албански: novelist, shkrimtar

расказ повеќе

мн. раскази
Вид збор: Именка, машки род
Кратко уметничко дело во проза.
Англиски: story Албански: tregim

расплет повеќе

мн. расплети
Вид збор: Именка, машки род
Размрсување на нешто; книжевна епизода на литературно дело.
Англиски: resolution Албански: zgjidhje, epilog

резонер повеќе

мн. резонери
Вид збор: Именка, машки род
Во литературата - лице во драма преку кое авторот ги искажува своите погледи.
Албански: rezonues

ремарка повеќе

мн. ремарки
Вид збор: Именка, женски род
Во драмските текстови - белешка, појаснување од авторот наменет за актерите, за сценските толкувачи.
Англиски: remark

ретардација повеќе

(едн.) ретардацијата
Вид збор: Именка, женски род
Повторување, забавување на движењето на настаните, одолговлечување на дејството со чести повторувања, особено во епската поезија.
Англиски: retardation Албански: retardim
Примери:
Лирски ретардации.

рефрен повеќе

мн. рефрени
Вид збор: Именка, машки род
Во литературата - стих или група стихови што се повторуваат во стихотворбата, обично на крајот на секоја строфа.
Англиски: refrain Француски: refrain Албански: refren

рецензент повеќе

мн. рецензенти
Вид збор: Именка, машки род
Автор на рецензија; тој што се занимава специјално со пишување рецензии.
Англиски: critic

рецензија повеќе

мн. рецензии
Вид збор: Именка, женски род
Писмен приказ, оцена на уметничко, научно и сл. дело, на претстава, концерт, филм и сл.
Англиски: review

рецитација повеќе

мн. рецитации
Вид збор: Именка, женски род
Песна определена за такво кажување.
Англиски: poem Албански: recitim, poemë
Примери:
Имаше музички точки, рецитации и др.

рима повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Во поезијата - поклопување на крајните слогови во стихот.
Англиски: rhyme

римува повеќе

римуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Избере, избира зборови за добивање рима.
Англиски: rhyme

римуван повеќе

римувани
Вид збор: Придавка
Во кој има рима, кој е со рима.
Англиски: rhymed
Примери:
Римуван текст (на пр. го кара мајка стара).

римување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
римува
Англиски: rhyme

роман повеќе

мн. романи
Вид збор: Именка, машки род
Дел од литературата што се занимава со романот како литературно дело.
Англиски: novel Албански: roman
Поголемо литературно дело, обично во проза, со сложено сиже.
Англиски: novel Албански: roman

романескен повеќе

романескниот
Вид збор: Придавка
Што има обележја на роман, што е како роман.

романизација повеќе

Вид збор: Именка, женски род
романизирање, стварање роман
Албански: romanizim

романизира повеќе

романизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Обработи, обработува како роман.
Албански: romanizon

романизирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
романсирање
Албански: romanizoj

романист повеќе

мн. романисти
Вид збор: Именка, машки род
романсиер
Англиски: writer Албански: romansier, autor

романса повеќе

мн. романси
Вид збор: Именка, женски род
Вид кратка лирска стихотворба.
Англиски: romance Албански: romancë

романсиер повеќе

мн. романсиери
Вид збор: Именка, машки род
Писател, автор на романи.
Англиски: novelist

романсиерка повеќе

Види и: романсиер (м.)
мн. романсиерки
Вид збор: Именка, женски род
За жена романсиер.
Англиски: novelist

романсиерски повеќе

романсиерска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на романсиер.
Примери:
Романсиерска кариера.

романсира повеќе

романсираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Обработи, обработува, обично биографија, како роман.

романсирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
романсира
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч