Литература - категорија

фабула повеќе

фабулата
Вид збор: Именка, женски род
Развој на дејството, на настаните во уметничко дело.
Англиски: story
Примери:
Расказ со убава фабула.

фабулен повеќе

фабулна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на фабула
Примери:
Фабулни сличности.

фабулира повеќе

фабулираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Создава фабула во уметничко дело.
Англиски: narrate

фабулирање повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
фабулира

фантаст повеќе

мн. фантасти
Вид збор: Именка, машки род
Писател, уметник склон кон фантастични сижеи.
Англиски: visionary Албански: vizionar, fantast

фарса повеќе

мн. фарси
Вид збор: Именка, женски род
Комедија со лесни ефекти.
Англиски: farce Албански: farsë
Примери:
Историјата се повторува еднаш како трагедија а другпат како фарса.

фељтон повеќе

мн. фељтони
Вид збор: Именка, машки род
Статија со популарно-научен, општествено-политички или литературен карактер напишана живо и духовито.
Англиски: feuilleton Француски: feuilleton

фељтонист повеќе

мн. фељтонисти
Вид збор: Именка, машки род
Oној што пишува фељтони.
Англиски: feuilletonist

фељтонистка повеќе

Види и: фељтонист (м.)
мн. фељтонистки
Вид збор: Именка, женски род
За жена фељтонист.
Англиски: feuilletonist

фељтонски повеќе

фељтонскиот
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на фељтон, својствен на фељтон.
Примери:
фељтонски стил

фигура повеќе

мн. фигури
Вид збор: Именка, женски род
Во литературата - стилско средство што ѝ дава на речта особена изразност.
Англиски: figure Албански: figura

фолијант повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Книга во формат на фолио.

формулација повеќе

мн. формулации
Вид збор: Именка, женски род
Јасно, концизно и определено изразена мисла.
Англиски: formulation
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч