Литература - категорија

цезура повеќе

мн. цезури
Вид збор: Именка, женски род
Кратка пауза на определено место во стих.
Англиски: break Албански: pauzë

цитат повеќе

мн. цитати
Вид збор: Именка, машки род
Точно, буквално пренесен дел од некој текст.
Англиски: quotation
Примери:
Ракописот обилуваше со цитати.

цитирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цитира
Англиски: quotation
Примери:
цитирање напамет, наизуст.

Црвенкапа повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Девојче со црвена капа од истоимената приказна.
Англиски: Little Red Riding Hood

цртица повеќе

мн. цртици
Вид збор: Именка, женски род
Во литературата и новинарството - краток опис.
Англиски: note Албански: noton
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч