Математика - категорија

бином повеќе

мн. биноми
Вид збор: Именка, машки род
Математички израз составен од два члена.
Англиски: binomial

броив повеќе

броива
Вид збор: Придавка
Што може да се брои.
Англиски: countable

броител повеќе

мн. броители
Вид збор: Именка, машки род
Горниот број на дропката.
Англиски: numerator

број повеќе

мн. броеви
Вид збор: Именка, машки род
Точно определена вкупност на единици во едно количество.
Англиски: number Албански: numër
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш