Математика - категорија

обем повеќе

(едн.) обемот
Вид збор: Именка, машки род
Во геометријата - должина на линијата што ограничува геометриска фигура.
Англиски: circumference Албански: perimetër, përmas, madhësi

обратнопропорционален повеќе

обратнопропорционалниот
Вид збор: Придавка
Кај математичка функција каде што зголемувањето на вредноста на едната, директно ја намалува вредноста на другата функција.
Англиски: inversely proportional

одземање повеќе

Види и: одзема (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Математичка операција при којашто вредноста на еден број се намалува за вредноста на друг број.
Англиски: subtraction Албански: zbritje

одземе повеќе

одземат
Вид збор: Глагол, свршен
Намали еден број за вредност на друг број.
Англиски: subtract Албански: hjek, zbres, minusoj

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
Во математика - се содржи во некој број.
Англиски: contain Албански: shkon, përmban

октагонален повеќе

октагонална
Вид збор: Придавка
осмостран
Англиски: octagonal

операција повеќе

мн. операции
Вид збор: Именка, женски род
Севкупност од дејствија, постапки со определена цел, при решавање, извршување задачи.
Англиски: operation Албански: operacion

опише повеќе

опишат
Вид збор: Глагол, свршен
Нацрта некаква геометриска слика околу друга.
Англиски: draw Албански: vizatoj

ордината повеќе

мн. ординати
Вид збор: Именка, женски род
Вертикалната оска во координатниот систем.
Англиски: ordinate

оска повеќе

мн. оски
Вид збор: Именка, женски род
Замислена права околу која се врти едно тело, права што поминува низ центарот на симетријата или на тежината на некое тело.
Англиски: axis Албански: bosht, aks

основа повеќе

мн. основи
Вид збор: Именка, женски род
Долната страна на геометриска слика или тело.
Англиски: ground Албански: baza

основица повеќе

Види и: основа (ж.)
мн. основица
Вид збор: Именка, женски род
основа
Англиски: base Албански: bazë

остар повеќе

остри
Вид збор: Придавка
Што има агол помал од 90°.
Англиски: acute

остаток повеќе

мн. остатоци
Вид збор: Именка, машки род
Неделив дел, величина што останува како разлика при вадење и делење.
Англиски: remainder Албански: tepricë

остроаглест повеќе

Види и: остроаголен (прид.)
остроаглестиот
Вид збор: Придавка
Што има остар агол, што е со остар агол.
Англиски: acute

остроаголен повеќе

остроаголниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на остар агол, што има остар агол.
Англиски: acute

осумаголен повеќе

осумаголниот
Вид збор: Придавка
Што има осум агли.
Англиски: octagonal

осумаголник повеќе

мн. осумаголници
Вид збор: Именка, машки род
Многуаголник со осум агли.
Англиски: octagon

осумдесет повеќе

осумдесетте
Вид збор: Број
Број за определена бројност; се бележи со бројката 80.
Англиски: eighty

осумнаесет повеќе

осумнаесетте
Вид збор: Број
Основен број за определена бројност; се бележи со бројката 18.
Англиски: eighteen

отсек повеќе

мн. отсеци
Вид збор: Именка, машки род
Отсечен дел, отсечка, отсечок.
Англиски: segment Албански: segment

отсечка повеќе

мн. отсечки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од права, ограничен од две точки.
Англиски: segment Албански: segment
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш