Математика - категорија

сегмент повеќе

мн. сегменти
Вид збор: Именка, машки род
Исечок, дел од круг.
Англиски: segment Албански: segment

седмоаголен повеќе

Види и: седумаголен (прид.)
седмоаголна
Вид збор: Придавка
седумаголен
Англиски: septagonal

седмоаголник повеќе

Види и: седумаголник (м.)
мн. седмоаголници
Вид збор: Именка, машки род
седумаголник
Англиски: septagon

седмостран повеќе

седмострана
Вид збор: Придавка
Кој има седум страни.
Англиски: septagonal

седумаголен повеќе

седумаголни
Вид збор: Придавка
Кој има седум агли.
Англиски: septagonal

седумаголник повеќе

мн. седумаголници
Вид збор: Именка, машки род
Многуаголник со седум агли.
Англиски: septagon

седумдесет повеќе

Вид збор: Број
Бројка што се бележи со бројот 70.
Англиски: seventy
Примери:
Седумдесет дена.

седумнаесет повеќе

Вид збор: Број
Основен број за определена бројност; се бележи со бројката 17.
Англиски: seventeen
Примери:
Седумнаесет метра.

секанс повеќе

мн. секанси
Вид збор: Именка, машки род
Тригонометриска функција еднаква на односот помеѓу хипотенузата и катетата што прилежи кон дадениот агол.

сектор повеќе

мн. сектори
Вид збор: Именка, машки род
Дел од круг ограничен од лак и два радиуса.
Англиски: sector Албански: sektor

симетрала повеќе

мн. симетрали
Вид збор: Именка, женски род
Правец што го дели геометриското тело на два еднакви дела.

синус повеќе

мн. синуси
Вид збор: Именка, машки род
Една од тригонометриските функции на аголот.
Англиски: sine Албански: sinus

синусен повеќе

синусни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на синус.
Примери:
Синусна функција

синусов повеќе

Вид збор: Придавка
синус
Англиски: sine

синусоида повеќе

мн. синусоиди
Вид збор: Именка, женски род
Крива линија која графички ги прикажува промените на синусот зависно од промените на аголот.
Англиски: sinusoid

скалира повеќе

скалираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Вреднува резултати по статистички определена скала.
Англиски: scale

скрати повеќе

скратат
Вид збор: Глагол, свршен
Делејќи со некој број изрази во помали броеви.
Англиски: reduce Албански: reduktoj

следбеник повеќе

мн. следбеници
Вид збор: Именка, машки род
Број што доаѓа по некој друг број.
Англиски: sequence number

сличен повеќе

слични
Вид збор: Придавка
Што има иста форма.
Англиски: congruent

собере повеќе

соберат
Вид збор: Глагол, свршен
Прибави еден број кон друг.
Англиски: add Албански: mbledh

собирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Додавање еден број на друг.
Англиски: addition Албански: mbledhje
Примери:
собирање и вадење

собирок повеќе

мн. собироци
Вид збор: Именка, машки род
Број што се собира со друг број.
Англиски: summand

совпадне повеќе

(се) совпаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Во геометријата - покрие се наполно со друг.
Англиски: coincide Албански: përputhet

содржател повеќе

мн. содржатели
Вид збор: Именка, машки род
Број што се содржи во други броеви.
Англиски: common divisor

содржи повеќе

содржат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се содржи) Има удел во бројот.
Англиски: include Албански: përfshin,

спирала повеќе

мн. спирали
Вид збор: Именка, женски род
Крива линија што образува низа извивки околу една точка или оска.
Англиски: spiral Албански: spirale

сразмер повеќе

мн. сразмери
Вид збор: Именка, машки род
Однос на делови меѓу себе и спрема целината, сооднос, пропорција.
Англиски: scale Албански: përpjestim
Примери:
Во кој сразмер?

среден повеќе

средни
Вид збор: Придавка
Добиен со делење на збирот на неколку големини на нивниот број.
Англиски: average Албански: mesatare

статистика повеќе

мн. статистики
Вид збор: Именка, женски род
Проучување и следење на количествената состојба на масовните појави.
Англиски: statistics Албански: statistika

статистичар повеќе

мн. статистичари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се занимава со статистика.
Англиски: statistician Албански: statisticien

степен повеќе

мн. степени
Вид збор: Именка, машки род
Во геометријата - единица за мерење агли: 1/360 дел од круг.
Англиски: degree Албански: gradë
Резултатот од множењето на еден број со самиот себе.
Англиски: power Албански: fuqi

степенува повеќе

Види и: степен (м.)
степенуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дига некој број на извесен степен.
Англиски: raise to power Албански: ngre në shkallë

стереометрија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од геометријата што ги изучува својствата на геометриските фигури во пространството.
Англиски: stereometry

сто повеќе

Вид збор: Број
Бројот и количеството 100.
Англиски: hundred
Примери:
Сто илјади денари.

стохастика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од математиката што ги опфаќа областите „теорија на веројатност“ и „статистика“.
Англиски: stochastics

субјект повеќе

мн. субјекти
Вид збор: Именка, машки род
Во логиката - предмет на расудувањето.
Англиски: subject Албански: subjekt

сума повеќе

мн. суми
Вид збор: Именка, женски род
Резултат добиен со собирање.
Англиски: sum Албански: shumë

сумира повеќе

сумираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
собере, собира, пресмета, пресметува
Англиски: sum up Албански: sumoj, përmbledh
Примери:
Тој ги сумира приходите на претпријатието.

сфера повеќе

мн. сфери
Вид збор: Именка, женски род
Во геометријата - тело со валчеста форма.
Англиски: sphere Албански: sferë

сферичен повеќе

сферична
Вид збор: Придавка
Кој има форма на сфера.
Англиски: spherical
Примери:
Сферично огледало.

сфероид повеќе

мн. сфероиди
Вид збор: Именка, машки род
Во геометријата - тело слично на сфера; сфера сплескана на половите.

сфероиден повеќе

сфероидна
Вид збор: Придавка
Кој има форма на сфероид.
Примери:
Сфероидно тело.
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш