Математика - категорија

табела повеќе

мн. табели
Вид збор: Именка, женски род
таблица
Англиски: table Албански: tabelë

таблица повеќе

мн. таблици
Вид збор: Именка, женски род
табела
Англиски: table Албански: tabel
Логаритамска, логаритмична таблица.
Англиски: log table Албански: logaritmike
Таблица на множењето, таблица за множење.
Англиски: multiplication table Албански: tabela e shumëzimit

тангенс повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Тригонометриска функција.
Англиски: tangent

тангента повеќе

мн. тангенти
Вид збор: Именка, женски род
Права линија допрена на крива во една точка.
Англиски: tangent

тангентен повеќе

тангентна
Вид збор: Придавка
Што се однесува на тангента.
Англиски: tangential

тангира повеќе

тангираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се допира до.
Англиски: touch Албански: tangoj, prekë

тап повеќе

тапи
Вид збор: Придавка
Поголем од 90 степени.
Англиски: obtuse Албански: i gjerë

тапоаголен повеќе

тапоаголна
Вид збор: Придавка
Што има тап агол.
Англиски: obtuse
Примери:
Тапоаголен триаголник.

тело повеќе

мн. тела
Вид збор: Именка, среден род
Дел од просторот ограничен од сите страни со рамнини.
Англиски: body Албански: trupth

теме повеќе

темето
Вид збор: Именка, среден род
Пресечна точка на линиите, страните на геометриски фигури или тела.
Англиски: apex Албански: majë, kulm
Примери:
Теме на агол, на триаголник, на пирамида, на купа (конус).

теорема повеќе

мн. теореми
Вид збор: Именка, женски род
Математичка вистина чија точност се установува со помошта на докази.
Англиски: theorem

тетива повеќе

мн. тетиви
Вид збор: Именка, женски род
Линија што соединува две точки во елипса.
Англиски: secant Албански: prerëse

тетраедар повеќе

мн. тетраедри
Вид збор: Именка, машки род
Тело ограничено со четири складни рамнострани триаголници.
Англиски: tetrahedron

топка повеќе

мн. топки
Вид збор: Именка, женски род
геометриско тело
Англиски: ball Албански: top

топологија повеќе

топологија
Вид збор: Именка, женски род
Математичка дисциплина што ја проучува структурата на математичкиот простор.
Англиски: topology

точка повеќе

мн. точки
Вид збор: Именка, женски род
Граница на една линија, она што нема делови, измерување.
Англиски: point Албански: pika

трансцендентален повеќе

трансцендентални
Вид збор: Придавка
Што е вон алгебрата, што не може да се добие со алгебарски операции.
Англиски: transcendental

трапез повеќе

мн. трапези
Вид збор: Именка, машки род
Вид четириаголник со две паралелни страни.
Англиски: trapezoid Албански: trapez

трапезоид повеќе

мн. трапезоиди
Вид збор: Именка, машки род
Четириаголник кој нема паралелни страни.
Англиски: trapezoid

трапезоиден повеќе

трапезоидна
Вид збор: Придавка
Од трапезоид, што е во облик на трапезоид.
Англиски: trapezoid
Примери:
Трапезоидна форма.

триаголник повеќе

мн. триаголници
Вид збор: Именка, машки род
Тристрана геометриска слика.
Англиски: triangle Албански: trekëndësh

тригонометрија повеќе

(едн.) тригонометријата
Вид збор: Именка, женски род
Дел од геометријата.
Англиски: trigonometry

тригонометриски повеќе

тригонометриска
Вид збор: Придавка
Што е од тригонометријата.
Англиски: trigonometric
Примери:
Тригонометриски функции.

триесет повеќе

Вид збор: Број
Основен број, трипати поголем од десет; се бележи со бројката 30.
Англиски: thirty

тринаесет повеќе

Вид збор: Број
Број за три поголем од десет; се бележи со бројката 13.
Англиски: thirteen

трином повеќе

мн. триноми
Вид збор: Именка, машки род
Математички израз составен од три члена.
Англиски: trinomial

триста повеќе

Вид збор: Број
Основен број трипати поголем од сто, се бележи со бројката 300.
Англиски: three hundred
Примери:
(разг.) Триста маки, триста бели (видов, претрпев).

тричлен повеќе

тричлена
Вид збор: Придавка
Што состои од три члена.
Англиски: trinomial
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш