Математика - категорија

хипербола повеќе

мн. хиперболи
Вид збор: Именка, женски род
Отворена крива што се состои од две гранки а се добива кога конусот ќе се пресече со површината.
Англиски: hyperbola Албански: hiperbolë

хипотенуза повеќе

мн. хипотенузи
Вид збор: Именка, женски род
Во геометријата - најголемата страна во правоаголен триаголник.
Англиски: hypotenuse

хоризонтала повеќе

мн. хоризонтали
Вид збор: Именка, женски род
Права, хоризонтална црта, паралелна со површината.
Англиски: horizontal Албански: horizontale
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш