Математика - категорија

шеесет повеќе

Вид збор: Број
Број кој се бележи со бројката 60.
Англиски: sixty

шеснаесет повеќе

Вид збор: Број
Основен број за определена бројност; се бележи со бројката 16.
Англиски: sixteen

шест повеќе

шесте
Вид збор: Број
Основен број за определена бројност, се бележи со бројката 6.
Англиски: six Албански: gjashtë

шестаголен повеќе

шестаголни
Вид збор: Придавка
Што има шест агли.
Англиски: hexagonal

шестаголник повеќе

мн. шестаголници
Вид збор: Именка, машки род
Многуаголник со шест агли.
Англиски: hexagon

шестар повеќе

мн. шестари
Вид збор: Именка, машки род
Направа за цртање кружна линија.
Англиски: compasses

шифра повеќе

мн. шифри
Вид збор: Именка, женски род
Условни знаци за тајно писмо.
Англиски: code Албански: shifër, kod

шифрира повеќе

шифрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Пишува, напише со шифра.
Англиски: encrypt

шифриран повеќе

шифрирани
Вид збор: Придавка
Напишан со шифра.
Англиски: encrypted Албански: i koduar, i shifruar
Примери:
Шифрирано писмо.

шифрирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
шифрира
Англиски: encryption Албански: shifrim, kodim
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш